Orchideeën zijn er in vele soorten en maten. Eén ervan valt op door de vele gekleurde bloemen op de steel én het vele bladgroen: de Cymbidium orchidee. In het najaar brengt deze snijorchidee kleur in huis en staat hij mooi in pot of in de vaas. Tips voor het verzorgen en verplanten van deze prachtige winterbloeier.

Kelkachtige bloemen uit de Himalaya

De Cymbidium orchidee bloeit in grote, kelkachtige bloemen. Ze bloeien in opvallende kleuren vuurrood, goudgeel, warmoranje, roomwit en zelfs tweekleurig of blauw. De kleur van de lipjes varieert ook, ze hebben vaak sierlijke vlekjes en stippels. Cymbidium komt van het Griekse Kymbos dat boot betekent. De naam verwijst naar de holle, boogvormige, gewelfde lip in de vorm van een bootje. Cymbidium orchideeën zijn jaarrond te koop, maar de meeste planten worden in het najaar en de winter verkocht. Dat komt doordat de Cymbidium van origine een koude orchidee is met haar oorsprong in het Himalayagebergte, en bloeit tussen oktober en maart. De plant komt echter ook voor in warmere delen van Azië en in het noorden van Australië.

Breekbaar, fragiel en prachtig, deze Cymbidium.

Soorten Cymbidium aan een tak

Anders dan andere orchideeën, maakt Cymbidium frisgroen, grasachtig loof aan. Het is een sterke plant met lange, smalle bladeren en zes of meer bloemen aan de steel, soms zelfs meer dan twintig. De bloemen zijn verdeeld over de hele lengte van de steel. Cymbidium heeft meestal één tak, maar hoe ouder de plant, hoe meer takken eraan kunnen komen. De plant is veel gekruist, waardoor er inmiddels meer dan veertig botanische soorten van bestaan. Sommige soorten ruiken heerlijk. Er zijn kleinbloemige soorten met een steel van 30 tot 70 cm, en grootbloemige soorten (steellengte 70-80 cm). Cymbidium ‘Howard Robin’ in prachtig roodpaars en tegen kerst is Cymbidium ‘Margot’ in trek vanwege de vele roomwitte bloemen.

Zet je orchidee in Cymbidium potgrond

Het beste zet je je Cymbidium orchidee in een stevige pot, want de bloemen kunnen topzwaar worden. Ook houdt de plant niet van natte voeten, dus gaten in de pot zijn essentieel. In tegenstelling tot veel andere orchideeën maakt Cymbidium geen luchtwortels maar een echte kluit. Bij kwekerijen en tuincentra is speciale potgrond voor Cymbidiums te koop.

Rode varianten doen het goed in een (kerst)stuk voor op tafel.

Cymbidium verzorgen en water geven

De ideale temperatuur voor Cymbidium is tussen 12 en 20 ⁰C. Ook staat deze orchidee het liefst op een plek waar indirect licht valt, dus zet haar op een lichte plaats maar niet in de zon. Dompel de plant na aankoop direct in water, waarbij je de binnenpot laat zitten. Vervolgens geef je water door de plant eens per week ongeveer tien minuten te dompelen. Voeg in de bloeiperiode eens in de maand wat voeding voor orchideeën toe aan het dompelwater.

Wat doe je als je Cymbidium is uitgebloeid?

De Cymbidium orchidee groeit langzaam. Het duurt zo’n vijf jaar om van spriet uit te groeien tot een bloeiende kamerplant. De bloeitijd loopt van oktober tot maart. Als de plant eenmaal in bloei staat, kan die een maand tot drie maanden aanhouden. De bloei duurt korter naarmate het warmer is. Zet je een tak in bloei in de vaas, dan geniet je hier vier tot zes weken van. Tip: koop de plant als er al enkele knoppen open zijn. Dan weet je zeker dat hij snel in bloei schiet. Is je orchidee uitgebloeid? Snijd de gehele bloemstengel dan weg en zet de plant zo’n tien weken op een lichte, maar koele plek. De kans is groot dat hij zo nieuwe scheuten maakt.

Gele Cymbidiums in pot.

Ook in het wild groeien mooie exemplaren.

Je orchidee in een vaas

Een tak in volle bloei leent zich uitstekend om in de vaas op tafel te zetten. Als je dit doet, snijd dan de steel schuin af en ververs elke vijf dagen het water. Zorg voor een laagje van circa 11 cm en voeg een beetje bloemenvoeding toe. Snijd bij het verversen de steel telkens een klein stukje (1 cm) af, dan kan hij goed water blijven opnemen. Ook in vaas staat Cymbidium beter niet in de volle zon; hoe koeler de plek hoe langer de bloei. Om die reden is een plek nabij de verwarming dan ook geen goed idee.

Cymbidium verplanten

Het verplanten van deze winterbloeier doe je na de bloeiperiode. Dat is het voorjaar, op het moment dat de plant weer begint te groeien. Eens in de drie of vier jaar verplanten is voldoende. Let bij het verwijderen van de pot op dat de wortels intact blijven en spoel ze af. In een grotere pot met gaten plaats je de Cymbidium in vochtige grond voor orchideeën. Voeg ook een beetje voeding toe. Zodra de plant gepot is, laat je hem een paar dagen herstellen en geef dan geen water.

3/5 - (32)