Cymbidium orchideeën, met hun opvallende kelkachtige bloemen en weelderige bladgroen, stelen de show in het najaar. Afkomstig uit het Himalayagebergte, brengen ze kleur in huis tussen oktober en maart. Ontdek hier alles over het verzorgen, de verschillende soorten en het verplanten van deze majestueuze winterbloeier.

De Cymbidium orchidee bloeit in grote, kelkachtige bloemen. Ze bloeien in opvallende kleuren vuurrood, goudgeel, warmoranje, roomwit en zelfs tweekleurig of blauw. De kleur van de lipjes varieert ook, ze hebben vaak sierlijke vlekjes en stippels. Cymbidium komt van het Griekse Kymbos dat boot betekent. De naam verwijst naar de holle, boogvormige, gewelfde lip in de vorm van een bootje. Cymbidium orchideeën zijn jaarrond te koop, maar de meeste planten worden in het najaar en de winter verkocht. Dat komt doordat de Cymbidium van origine een koude orchidee is met haar oorsprong in het Himalayagebergte, en bloeit tussen oktober en maart. De plant komt echter ook voor in warmere delen van Azië en in het noorden van Australië.

Verscheidenheid aan Cymbidium soorten

In tegenstelling tot andere orchideeën ontwikkelt Cymbidium frisgroen, grasachtig loof. Deze sterke plant produceert lange, smalle bladeren en toont zes of meer bloemen aan een steel, soms zelfs meer dan twintig. De bloemen zijn gelijkmatig verdeeld over de steel. Hoewel Cymbidium meestal één tak heeft, kan oudere exemplaren meerdere takken ontwikkelen. Met meer dan veertig botanische soorten, variërend in grootte en geur, biedt Cymbidium een breed scala aan keuzes. Sommige soorten, zoals ‘Howard Robin’ in roodpaars en ‘Margot’ in roomwit, voegen een heerlijke geur toe aan hun visuele pracht.

Cymbidium
Breekbaar, fragiel en prachtig, deze Cymbidium.

In welke grond gedijt Cymbidium?

Cymbidium gedijt het beste in stevige potten, gezien de bloemen topzwaar kunnen worden. Zorg ervoor dat de pot gaten heeft, aangezien de plant niet van natte voeten houdt. In tegenstelling tot veel andere orchideeën, ontwikkelt Cymbidium geen luchtwortels maar een echte kluit. Speciale Cymbidium potgrond, verkrijgbaar bij kwekerijen en tuincentra, is ideaal voor deze orchidee.

Verzorging en watergeven

De optimale temperatuur voor Cymbidium ligt tussen 12 en 20 °C. Deze orchidee houdt van indirect licht, dus plaats haar op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Na aankoop dompel je de plant direct in water, met behoud van de binnenpot. Geef vervolgens wekelijks water door de plant ongeveer tien minuten te dompelen. Tijdens de bloeiperiode voeg je eens per maand orchideeënvoeding toe aan het dompelwater.

Gele Cymbidiums in een pot.

Na de bloei

De Cymbidium orchidee groeit langzaam. Het duurt zo’n vijf jaar om van spriet uit te groeien tot een bloeiende kamerplant. De bloeitijd loopt van oktober tot maart. Als de plant eenmaal in bloei staat, kan die een maand tot drie maanden aanhouden. De bloei duurt korter naarmate het warmer is. Zet je een tak in bloei in de vaas, dan geniet je hier vier tot zes weken van. Tip: koop de plant als er al enkele knoppen open zijn. Dan weet je zeker dat hij snel in bloei schiet. Is je orchidee uitgebloeid? Snijd de gehele bloemstengel dan weg en zet de plant zo’n tien weken op een lichte, maar koele plek. De kans is groot dat hij zo nieuwe scheuten maakt.

Rode varianten doen het goed in een (kerst)stuk voor op tafel.

Je orchidee in een vaas

Een tak in volle bloei leent zich uitstekend om in de vaas op tafel te zetten. Als je dit doet, snijd dan de steel schuin af en ververs elke vijf dagen het water. Zorg voor een laagje van circa 11 cm en voeg een beetje bloemenvoeding toe. Snijd bij het verversen de steel telkens een klein stukje (1 cm) af, dan kan hij goed water blijven opnemen. Ook in vaas staat Cymbidium beter niet in de volle zon; hoe koeler de plek hoe langer de bloei. Om die reden is een plek nabij de verwarming dan ook geen goed idee.

Cymbidium in een vaas. Foto Orchids-info.com

Verplanten

Verplant Cymbidium na de bloeiperiode, in het voorjaar wanneer de plant weer begint te groeien. Eens in de drie of vier jaar verplanten is voldoende. Zorg ervoor dat de wortels bij het verwijderen van de pot intact blijven en spoel ze af. Plaats de orchidee in een grotere pot met gaten en gebruik vochtige orchideeëngrond. Voeg een beetje voeding toe en laat de plant na het verpotten een paar dagen herstellen zonder water te geven.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account aan en lees gratis 3 premium artikelen
3.1/5 - (40)