Zijn de dagen donkerder, korter en heeft de zon ons verlaten? Dan is het de tijd om je huis extra op te fleuren, en waarom niet met wat nieuwe binnenhuisplanten? Naast gezellige kaarsen en kerstdecoratie, zorgen planten voor wat groen en frisheid in huis. Let wel op met welke planten je kiest in de winter, want door de donkere dagen en warme binnenlucht hebben sommige planten extra zorg nodig.

Welke planten doen het goed in de winter?

Droge lucht, veel verwarming en weinig daglicht: jammer genoeg is het geen goede combinatie voor veel planten. Zeker tropische planten zoals de hippe monstera of paradijsvogelplant houden van een vochtigere tropische lucht. Net zoals bij onze huid, verdrogen de bladeren door de droge lucht en dit zie je door gele plekken of een rimpelend blad. Toch hoef je je geen zorgen te maken over je favoriete tropische planten: zij houden namelijk wel van wat warmte. Plaats ze niet naast een verwarming spuit één keer in de week wat nevel op hun bladeren. Andere planten die perfect zijn voor de winter zijn vetplanten en cacti, want die gaan in de winter in een soort van winterslaap. Zij hebben dan bijna geen water nodig en staan best op een koele plek zoals een frissere slaapkamer.

 

Wijzig je waterschema

Omdat er minder daglicht is in de winter, gaan planten minder rap groeien, waardoor sommige planten ook minder water nodig hebben. Houd de aarde van je planten goed in de gaten en let op voor wortelrot door te veel water te geven. Een schaaltje voor water en wat extra stenen of schelpen aan de onderkant van de wortels, kan hierbij ook al helpen. Zo geef je nooit te veel water en moet de plant als het ware zelf het water opdrinken via zijn wortels. Andere waterplanten zoals de papyrus, hebben dan weer net veel water nodig en geef je best eens een douche buiten zodat de aarde nat blijft en de bladeren schoon. Er is dus geen one rule fits all, dus zoek even op of je plant een tropische, water- of vetplant is. Heb je vloerverwarming? Dan is het beter om je planten verder van de grond te plaatsen zodat zij niet ‘stikken’ in warme lucht. Ga voor hangplanten of kies voor een design bloempot met een verhoogje, of voor een hogere plantenbak zoals die van Ferm Living

 

Let in the light

Planten houden natuurlijk van natuurlijk licht, want dat hebben ze nodig voor fotosynthese. Denk aan witte muren die het licht kunnen reflecteren, of zoek een plekje aan de zuidkant van je huis. Wees dus niet bang om wat planten en decoratie te verplaatsen. Hét moment dus om je kamers eens wat op te frissen: verander de verse bloemen bijvoorbeeld door een toffe vaas zoals de Shell vaas van HK living en plaats er gedroogde bloemen in, verander de foto’s in je fotokaders, of kies voor nieuwe winterse kussens in de zetel. Zo ben je helemaal klaar voor gezellige dagen in de winter!

 

Deel dit bericht

Meer inspiratie

5/5 - (1)