Nu de dagen korter en donkerder worden, is het moment aangebroken om je huis extra te verwarmen met groen, en waarom niet met wat nieuwe kamerplanten? Naast gezellige kaarsen en kerstdecoratie, zorgen planten voor wat groen en frisheid in huis. Let wel op met welke planten je kiest in de winter, want door de donkere dagen en droge lucht binnen hebben sommige planten extra zorg nodig.

Welke planten doen het goed in de winter?

Droge lucht, veel verwarming en weinig daglicht: jammer genoeg is het geen goede combinatie voor veel planten. Zeker tropische planten zoals de hippe Monstera of paradijsvogelplant houden van een vochtigere tropische lucht. Net zoals bij onze huid, verdrogen de bladeren door de droge lucht en dit zie je door gele plekken of een rimpelend blad. Toch hoef je je geen zorgen te maken over je favoriete tropische planten: zij houden namelijk wel van wat warmte. Plaats ze niet naast een verwarming spuit één keer in de week wat nevel op hun bladeren. Andere planten die perfect zijn voor de winter zijn vetplanten en cacti, want die gaan in de winter in een soort van winterslaap. Zij hebben dan bijna geen water nodig en staan best op een koele plek zoals een frissere slaapkamer.

 

Top 3 winterse kamerplanten

Er zijn toch aardig wat planten die het binnen prima naar hun zin hebben in de winter. Dit zijn, volgens ons, de top 3 beste keuzes voor kamerplanten in de winter:

  1. Sansevieria (Vrouwentongen): Deze sterke plant gedijt uitstekend in de winter. De Sansevieria heeft weinig water nodig en kan gedurende langere periodes zonder daglicht overleven. Het voegt niet alleen groen toe aan je interieur, maar zuivert ook de lucht.
  2. Zamioculcas zamiifolia (ZZ-plant): Deze plant gedijt in zowel lichte als donkere omstandigheden, waardoor het de ideale metgezel is tijdens de wintermaanden. De ZZ-plant heeft weinig water nodig en slaat water op in zijn wortels, wat hem bestand maakt tegen periodes van droogte.
  3. Chlorophytum comosum (Graslelie of Spinnenplant): De Graslelie staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is gemakkelijk te verzorgen. Hij gedijt goed bij indirect licht en kan overleven in drogere omstandigheden. In de winter is het een levendige toevoeging aan je huis.
De ZZ-plant slaat water op in zijn wortels, ideaal voor droge periodes.

Wijzig je waterschema

Omdat er minder daglicht is in de winter, gaan planten minder rap groeien, waardoor sommige planten ook minder water nodig hebben. Houd de aarde van je planten goed in de gaten en let op voor wortelrot door te veel water te geven. Een schaaltje voor water en wat extra stenen of schelpen aan de onderkant van de wortels, kan hierbij ook al helpen. Zo geef je nooit te veel water en moet de plant als het ware zelf het water opdrinken via zijn wortels. Andere waterplanten zoals de papyrus, hebben dan weer net veel water nodig en geef je best eens een douche buiten zodat de aarde nat blijft en de bladeren schoon. Er is dus geen one rule fits all, dus zoek even op of je plant een tropische, water- of vetplant is. Heb je vloerverwarming? Dan is het beter om je planten verder van de grond te plaatsen zodat zij niet ‘stikken’ in warme lucht. Ga voor hangplanten of kies voor een design bloempot met een verhoogje, of voor een hogere plantenbak zoals die van Ferm Living

 

Verander je watergeefschema in de winter.

Let in the light

Planten gedijen op natuurlijk licht, wat ze nodig hebben voor fotosynthese. Reflecterende witte muren en een plekje op het zuiden kunnen het gebrek aan daglicht compenseren. Schroom niet om planten en decoraties te verplaatsen voor een optimale lichtinval. Hét moment dus om je kamers eens wat op te frissen: verander de verse bloemen bijvoorbeeld door een toffe vaas zoals de Shell vaas van HK living en plaats er gedroogde bloemen in, verander de foto’s in je fotokaders, of kies voor nieuwe winterse kussens in de zetel. Zo ben je helemaal klaar voor gezellige dagen in de winter!

 

Deel dit bericht

Meer inspiratie

5/5 - (1)