De winter is voorbij en op de lente hebben we dit jaar wel heel lang moeten wachten, maar eindelijk is het zover: de zomer is in aantocht! Tijd om je wintergarderobe definitief op te bergen. Gezellige avonden bij het haardvuur maken plaats voor een lekker glaasje wijn in de tuin bij zonsondergang. Of je nu samen met het gezin gezelschapsspellen speelde of liever bij het online ComeOn casino een gokje waagde, het is tijd om naar buiten te trekken! Haal je tuinmeubelen boven en geniet van de zon. We geven je alvast enkele tips om je tuin klaar te stomen voor de zomer.

Maak een plan

Voordat je begint met graven en planten, is het belangrijk om een duidelijke visie te hebben voor je tuin. Overweeg de lay-out en de stijl. Maak een schets om een idee te krijgen van hoe je tuin eruit zal zien. Welke planten wil je in de tuin? Hoeveel tijd wil je besteden aan snoeien of onkruid verwijderen? Wil je een moestuin of een bloementuin? Kies je voor echt gras of kunstgras? Allemaal vragen waarop je eerst een antwoord moet zien te vinden.

Bescherm je tuin tegen ongedierte

Het zou zonde zijn om je tuin te zien verwelken door slakken, bladluizen en ander ongedierte. Controleer je planten regelmatig en neem indien nodig maatregelen. Dit betekent niet noodzakelijk dat je gebruik moet maken van chemische bestrijdingsmiddelen, je kunt je tuin ook beschermen op een natuurlijke manier. Wist je bijvoorbeeld dat je azijn of bier kunt gebruiken als bestrijdingsmiddel tegen slakken? Zeep en olie beschermt je tuin dan weer tegen luizen en melk helpt tegen meeldauw. Zo zijn er heel wat huis-tuin- en keuken middeltjes die je tuin beschermen tegen vervelende bezoekers.

Water geven

Je tuin voldoende water geven lijkt eenvoudig, maar dit is het niet altijd. Onder-of overwateren komt heel vaak voor. Bij normale droogte is het raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever dit dan elke avond een klein beetje, het water moet namelijk de dieper liggende wortels kunnen bereiken. Maar wat is normale droogte en wat als het uitzonderlijk veel regent tijdens de zomer – wat in Nederland wel eens voorkomt?

Mulch is een geweldige manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodem te voeden. Breng een laag mulch aan rond je planten om de grond koel te houden en het vochtgehalte te behouden, vooral tijdens hete zomerdagen.

Je kunt je tuin water geven met de hand, maar bij grote oppervlakken is een druppelsysteem eenvoudiger. Planten en bomen reiken verder met hun wortels en hebben zo makkelijker beschikking over water. Potplanten hebben sneller en meer water nodig. Geef de planten zoveel mogelijk water bij de voet van de plant en blijf water geven tot het water uit de pot loopt. Zorg er wel voor dat de wortels niet in het water blijven staan, anders dreigen ze te verrotten.

Creëer schaduwrijke plekken

Naast volle zon hebben planten en mensen af en toe behoefte aan schaduw. Creëer schaduwrijke plekken in je tuin met behulp van parasols, luifels, pergola’s of bomen en planten. Wat is er leuker dan in de schaduw van je eigen boom een spannend boek te lezen? Het bladerdak zorgt ervoor dat warmte wordt onttrokken aan de omgeving. Hierdoor kan de temperatuur onder een boom enkele graden lager zijn dan onder een parasol. Als je geen plaats hebt voor bomen, dan kunnen hoge, smalle planten zoals bamboe zorgen voor de nodige schaduw.

Tegels en stenen zuigen hitte op en houden hitte vast. Vervang daarom zo veel mogelijk stenen of muren door planten en struiken. Vervang de schutting door een haag of een begroeide pergola, kies voor mooie klimplanten op je balkon en vervang een deel van het terras door gras of beplanting. Alle beetjes groen helpen!

Maak ruimte voor dieren

Een tuin trekt niet alleen mensen aan, maar ook vogels, vlinders en andere dieren. Plant bloemen en struiken die nectar en voedsel bieden. Of wat dacht je van een insectenhotel, een vogelbadje of een nestkastje? Dieren ontdekken vanzelf je tuin als je voldoende schuilplekken en voedsel biedt. Laat ook wat wildgroei toe. Niet alles hoeft perfect getrimd te zijn. Laat sommige delen van je tuin wat wilder, zodat kleine dieren schuilplaatsen en voedsel kunnen vinden.

Maak van je tuin een gezellige plek

Een comfortabele loungeset mag natuurlijk niet ontbreken in je tuin. Kies voor kleurrijke kussens en zorg voor sfeerverlichting, zodat je ook na zonsondergang nog heerlijk van je tuin kunt genieten. Ben je handig? Dan kun je misschien zelf een bar in elkaar schroeven voor een gezellig tuinfeest!

De zomer is het ideale seizoen om te ontspannen, tot rust te komen en te genieten van de natuur. En waar kan dat beter dan in je eigen tuin? Of je nu kiest voor een kleurrijke bloementuin of een gezellig terras, geniet van de zomer, hij is zo weer voorbij!

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

5/5 - (1)