Dierensporen herkennen is leuk als je aan het wandelen bent in de natuur. Zoals hertenkeutels in het bos of voetafdrukken van vogels op het strand. Ga je op pad, houd dan deze tips in je achterhoofd. Wie weet welke dierensporen je onderweg tegenkomt.

Meer dan pootafdrukken

Bij dierensporen denk je als eerste aan pootafdrukken. Toch zijn er meer manieren om dieren te traceren in de natuur. Bijvoorbeeld de haren en veren van een dier die achter een tak blijven hangen. Ook uitwerpselen, braakballen en resten van prooien zijn vormen van dierensporen.

Voetafdrukken

Voetafdrukken, ook wel prenten genoemd, zijn de meest herkenbare sporen die dieren achterlaten. Vaak zijn deze heel duidelijk terug te vinden in het (zachte) zand, modder of in de sneeuw. Vooral een vochtige ondergrond levert veel op. Aan de hand hiervan heb je al vrij snel in de gaten om welk dier het gaat. Zo heb je vogelsporen met of zonder vliezen, en hoefdieren herken je snel genoeg, bijvoorbeeld een wild zwijn, ree, edelhert of damhert. Het wilde zwijn heeft een iets bredere afdruk én maakt kleinere stapjes. Zo weet je meteen dat je in zijn leefgebied vertoeft.

Dierensporen herken je aan pootafdrukken, uitwerpselen en vraatsporen – Natuur met Buitenleven

De keutels van een hert zijn net een slag groter dan die van een konijn.

Uitwerpselen herkennen

Het klinkt natuurlijk niet zo aantrekkelijk, maar de uitwerpselen van dieren kunnen veel informatie opleveren. De vorm geeft namelijk al een duidelijke aanwijzing voor welk dier in dit gebied leeft. Dieren als konijnen en herten hebben keutels, boommarters en vossen geven meer sliertachtige drollen. Uit een edelhert komt een samengeplakte hoop keuteltjes en een wild zwijn produceert wat grotere keuteldrollen. Op internet vind je handige herkenningskaarten. Neem deze mee als je op pad gaat zodat je snel het dier herkent dat je op het spoort bent.

Dierensporen herken je aan pootafdrukken, uitwerpselen en vraatsporen – Natuur met Buitenleven

Een vos zie je zelden, laat staan een vos die zijn behoefte doet – een sliertige drol.

Vraatsporen zoeken

De manier waarop een dier aan voedsel komt, levert ook dierensporen op. Soms moet je net iets beter kijken om ze te vinden. Een erg herkenbaar beeld is natuurlijk een boom die omver is geknaagd door een bever. Kijk ook naar eieren of noten, daar kan aan geknaagd zijn, net als aan planten of twijgjes. Verder herken je vraatsporen van een roofdier snel zodra een deel van de prooi achterblijft. Denk aan veren, aangevreten botten of slakkenhuisjes. Herkenbaar hierbij is de ‘plukplaats’, waar het roofdier zijn prooi heeft ontdaan van vacht of veren.

Dierensporen herken je aan pootafdrukken, uitwerpselen en vraatsporen – Natuur met Buitenleven

Met zulke sporen zie je meteen waar de bever aan het werk is.

Luisteren naar dierensporen

Nog een laatste tip: houd je oren en ogen goed open. Ga eens door je knieën, kijk juist iets hoger in de bomen en heb geduld. Dan heb je veel meer kans op dierensporen te vinden. Sta eens een paar minuten stil en luister naar alle geluiden die je hoort. Welke vogels hoor je? Of zie je een eekhoorn de boom in schieten?

Benieuwd naar de wolf, die zich inmiddels in ons land heeft gevestigd? Lees meer over de wolf in Nederland.

4.7/5 - (4)