Heerlijk, het is weer voorjaar! Laat die zonnige dagen dus maar komen. Wil jij met een goed gevoel genieten van, en vooral in, je tuin? Op plastic tuinstoelen die onder niet al te beste omstandigheden gemaakt zijn, lukt dat niet zo goed. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame tuinsets. Wat de mogelijkheden zijn? We zetten vijf duurzame opties en varianten voor je op een rijtje.

Jaren plezier

Ga je voor een tafel met stoelen of liever voor een loungebank? We hebben verschillende opties voor je opgesomd. Hierbij hebben we gelet op een tijdloos uiterlijk, duurzame materialen en natuurlijk ook comfort. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe aanschaf jaren meegaat.

1. Duurzame tuinset van acaciahout

Deze set bestaat uit een hoekbank met plek voor vijf mensen en een salontafel van (acacia)hout. Dit materiaal heeft een keurmerk. Zo weet je zeker dat het afkomstig is uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen.

De kussens van de Zalika-set zijn makkelijk afneembaar en worden geleverd met een waterdichte hoes. Het hout is op een bepaalde manier behandeld, waardoor het goed tegen UV-straling kan. De poten zijn van aluminium en kunnen tegen roest en corrosie.

duurzame tuinsets
Een acacia tuinset geeft een natuurlijke look. (Dit is niet de Zalika-set.)

2. Tuinset van gerecycled kunststof

Ook een tuinset van kunststof kán duurzaam zijn. Deze tafel met twee banken is gemaakt van gerecycled kunststof. Een sterk materiaal wat je niet zomaar kapot krijgt. Ook kun je het makkelijk buiten laten staan zonder dat het verkleurd of aangetast wordt. Het strakke design zorgt ervoor dat het bij iedere tuin past.

Een duurzame tuinset gaat jarenlang mee.
Een duurzame tuinset gaat jarenlang mee.

3. Duurzame picknicktafels

De picknicktafels en tuinsets van 123Picknicktafel worden allemaal op een duurzame en milieuvriendelijke manier gemaakt. Het hout voldoet aan strenge eisen en het FSC-keurmerk. Ook wordt er alleen maar Nederlands hout gebruikt om eveneens de CO2-uitstoot bij het transport te verminderen. Je kunt een bestaande variant kiezen of eentje op maat laten maken.

duurzame tuinsets in een tuin
Er zijn steeds meer mogelijkheden als je op zoek bent naar een duurzame tuinset.

4. Tuinset van wicker

Wil je liever wat meer keuzemogelijkheden? Dan tippen we nog even wat soorten materiaal voor je. Bijvoorbeeld wicker (polyethyleen) tuinsets. Eigenlijk is dit een Engelse naam voor vlechtwerk, maar het wordt nu ook gebruikt om het materiaal mee aan te duiden. Het is een sterke en dikke kunststof dat om een loungestoel of -tafel wordt gevlochten. Het lijkt daardoor op rotan. Wicker is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en recyclebaar. Bacteriën en ander vuil hechten zich amper aan de stof. Bekijk hier verschillende opties.

wicker tuinset
Wicker tuinset.

5. Bamboe-tuinset

Wil je liever geen kunststof of (hard)hout? Dan is bamboe tuinset een goed alternatief. Het groeit snel en gaat lang mee. Vroeger twijfelde men nog wel eens aan de kwaliteit en sterkte van de producten, maar de bamboeproducten worden volop (verder) ontwikkeld. Hierdoor is de kwaliteit tegenwoordig vergelijkbaar of zelfs beter dan die van hardhout. Ook groeien bamboestengels snel. Na ongeveer vier of vijf jaar kan een bamboestengel al geoogst worden, terwijl dit bij hardhout pas na 50 tot 100 jaar kan. Hier vind je verschillende bamboe-sets.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)