Bij de anjer denk je al snel aan prins Bernhard of het Anjerfonds, maar deze bloem is veelzijdiger dan dat. Anjers worden al sinds mensenheugenis gebruikt als teken van liefde, toewijding en doorzettingsvermogen.

De anjer als symbool

De witte anjer staat symbool voor de Nederlandse veteranen (daarom droeg prins Bernhard er altijd één in zijn colbert). De donkerrode anjer wordt gekoppeld aan liefde en genegenheid, de lichtrode staat voor bewondering en in Ierland is de groene erg populair tijdens St. Patrick’s Day.

anjer dianthus superbus
Dianthus superbus (Prachtanjer).

Verschillende soorten anjer

Met een anjer kun je dus alle kanten op. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. De bloemen hebben een lekkere frisse geur en worden daarom ook veel gebruikt in boeketten. En natuurlijk kun je de anjer ook in je tuin planten. Naar schatting zijn er wel 300 tot 600 verschillende soorten anjers. In Nederland komen, in het wild, de volgende varianten voor:

  • Dianthus armeria(Ruige anjer)
  • Dianthus carthusianorum(Kartuizer anjer)
  • Dianthus deltoides(Steenanjer)

Bij tuincentra kun je logischerwijs ook andere soorten anjers kopen. De Dianthus barbatus (Duizendschoon), Dianthus caryophyllus (Tuinanjer) en Dianthus superbus (Prachtanjer) zijn populaire exemplaren voor in de tuin

dianthus barbatus anjer Nederland
De Dianthus barbatus (Duizendschoon).

Anjer plaatsen in de tuin

Als je ze plaatst, kun je ze het beste zo’n 20 centimeter van elkaar afzetten. Een anjer staat het liefste op een zonnige plek met ook wat schaduw. Ook houdt de bloem van een vochtige en voedselrijke grond. Bemest die grond ook af en toe.

Dianthus carthusianorum (Kartuizer anjer)
Dianthus carthusianorum (Kartuizer anjer).

Is een anjer winterhard?

De meeste anjers bloeien in de zomer, tussen mei en september. Je kunt ze wel gerust het hele jaar laten staan, want het is een vaste, winterharde plant. Anjers blijven mooi, mits het niet te koud is. Als het kwik ver onder de nul zakt, vindt de anjer het niet fijn. Als de eerste vorst is geweest, kun je de stengels daarom het beste snoeien. Knip ze af tot zo’n vijf tot tien centimeter boven de grond. Op deze manier groeien ze het snelst terug.

Onderhoud anjer

De anjer is wel wat kieskeurig qua verzorging, vooral in de winter. Bij een te natte bodem gedijt ze niet goed, daarom moet je in de wintermaanden maatregelen treffen om de bodem droog te houden. Ook moet de grond kalkvrij zijn. De plant is wel erg geschikt om je hele bodem mee te bedekken. Ook combineert de anjer goed met andere planten.

dianthus deltoides anjer
Dianthus deltoides (Steenanjer).
Dianthus armeria (Ruige anjer).
Dianthus armeria (Ruige anjer).

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (9)