Nu de inflatie toeneemt en boodschappen (én dus ook fruit) duurder worden, is een fruitboom in je tuin geen overbodige luxe. Maar wat is de beste tijd om een fruitboom te planten?  Hoe verzorg je ‘m? En welke soorten fruitbomen zijn er eigenlijk? Buitenleven geeft antwoord op deze vragen, zodat jij kunt genieten van manden vol sappig fruit.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten?

De beste periode om een fruitboom te planten is als het blad gevallen is. Dat is in november. Maar wees gerust, tot eind maart heb je de tijd om de fruitbomen te planten. Let wel op: dat geldt niet voor de abrikozenboom (Prunus armeniaca) en perzikboom (Prunus persica), omdat ze vorstgevoelig zijn. Deze bomen plant je pas in maart. Je plant een fruitboom bij voorkeur op een bewolkte dag. Vermijd bij voorkeur vorst en plant nooit als het dagen achter elkaar regent.

fruitboom abrikozenboom
De abrikozenboom (Prunus armeniaca) geeft mooie witte bloesem.

Fruitbomen snoeien

Goed nieuws! De fruitboom heeft niet veel onderhoud nodig. Als je je fruitbomen eens in de twee of drie jaar snoeit, dan blijven ze in goede conditie. Als je dit keurig blijft doen, dan kan de fruitboom wel 100 jaar oud en vijftien meter hoog worden.

Tip: snoei de fruitboom tussen half juli en half september, wanneer de bomen vol in blad staan. In die periode hoef je ook minder op te passen voor vogelnestjes. Het broedseizoen loopt namelijk zeker tot half juli door.

perenboom
De perenboom (Pyrus communis) is een mooie hoogstam fruitboom.

Beschermen tegen vorst

Wat je niet wil, is dat je fruitboom aangetast wordt door de vorst. Om dat te voorkomen kun je de knoppen en bloesem natspuiten met water. Dat klinkt misschien gek, maar door dat te doen voorkom je dat de toekomstige vrucht beschadigd raakt. Je creëert namelijk een bevroren beschermlaagje rond de takken. Dat laagje zorgt ervoor dat de kou de knoppen niet bereikt.

Welke fruitbomen in de tuin?

Wil je de beste fruitboom voor je tuin? Dan mag je best appels met peren vergelijken. Kies voor een hoogstam fruitboom, een laagstam fruitboom of een fruithaag. In de herfst heb je gegarandeerd volle fruitmanden met sappige appels en peren. Wat de verschillen zijn? Wij sommen ze voor je op!

Hoogstam-fruitboom

Voor de hoogstam moet je genoeg ruimte in je tuin hebben. Want de naam verraadt het eigenlijk al: het zijn ‘flinke’ jongens die tussen de vijf en zeven meter hoog kunnen worden. Niet gek dus dat deze bomen soms wel 100 kilo aan fruit kunnen opleveren.

Laagstam-fruitboom

Heb je een ietwat kleinere tuin? Dan is de laagstam een goed alternatief. Het grote voordeel van de laagstam-fruitboom is het formaat. Deze kleine fruitbomen worden niet groter dan 2,5 meter. Dat maakt het fruit plukken ook meteen gemakkelijker.

kweepeer
De kweepeer (Cydonia oblonga) is de aankoop al waard voor het mooie blad en de schitterende bloesem. De vruchten worden gebruikt voor het maken van compote of gelei.

Fruithaag en leifruit

Plant je een aantal laagstam fruitbomen naast elkaar? Dan creëer je een fruithaag. Een fruithaag is ideaal om je moestuin af te schermen of om leuke hoekjes te creëren. Wil je iets wat je tegen de muur of schutting kunt planten? Ga dan voor leifruit. Dat zijn fruitdragende leibomen.

Fruitboom kopen

Bij het kopen van een fruitboom, moet je op een aantal dingen letten. Ten eerste moet je natuurlijk letten op de vrucht. Vind je de vrucht niet zo belangrijk, maar is het vooral te doen om een boom met bloesem? Dan is een ‘sierfruitboom’ een goede keuze. De vruchten van deze boom zijn niet eetbaar, maar de bloesem is schitterend.

Twijfel je of je tuin groot genoeg is voor een fruitboom? Er is voor elke tuin een geschikte boom, dat lees je hier.

Bloesem aan fruitbomen

Die bloesem is ook niet geheel onbelangrijk. Een sierfruitboom geeft de meeste bloesem, maar normale fruitbomen hebben ook bloesem in de boom. Maar de kleur van deze bloemetjes verschillen. Wil je graag witte bloesem? Kies dan voor een peren-, kersen- of pruimenboom. Op zoek naar een fruitboom waarvan de bloesem wit/roze kleurt, ga dan voor een appel- of mispelboom. Een perzikboom zou ook kunnen, deze heeft een lichtroze kleur. De notenboom geeft een geel/groene bloesem.

Tip: koop je fruitboom tussen november en april. In deze periode zijn ze het goedkoopst, omdat ze massaal bij de kwekers uit de grond worden gehaald en met blote wortel verkocht kunnen worden.

Op zoek naar inspiratie voor fruitbomen in je tuin? Neem een kijkje in de tuin van Peter en Carine.

kersenboom
Een kersenboom (Prunus avium) geeft naast kersen ook mooie witte bloesem.

Meer inspiratie

Deel dit bericht

2.8/5 - (15)