‘Schreeuwekster’, het is niet de fijnste bijnaam om te krijgen. Toch wordt de gaai (Garrulus glandarius) regelmatig zo genoemd. Je hoort ‘m dan ook vaak roepen als hij boven de bossen of een gebied met veel bomen vliegt.

 

Als je zijn Latijnse naam vertaalt naar het Nederlands, krijg je ‘babbelzieke eikelzoeker’. Zijn roep en gezang, of moeten we ‘gekrijs’ zeggen, klinkt de meesten dus niet echt als muziek in de oren.

Garrulus glandarius

Als je zijn Latijnse naam vertaalt naar het Nederlands, krijg je ‘babbelzieke eikelzoeker’. Zijn roep en gezang, of moeten we ‘gekrijs’ zeggen, klinkt de meesten dus niet echt als muziek in de oren.

vlaamse gaai
Op zoek naar eikels

Vlaamse gaai zeldzaam?

Je hebt verschillende soorten gaaien. De bekendste is natuurlijk de Vlaamse gaai (Garrulus glandarius), die je officieel gewoon gaai mag noemen. Deze soort zie je het vaakst in Nederland en is dus niet per se zeldzaam. Het is wél een bijzondere verschijning. Hoe hij aan zijn naam komt? Daar zijn twee verklaringen voor. Vroeger zou men hebben gedacht dat de invasievogel uit Vlaanderen kwam. Ook wordt er gezegd dat zijn mooi gekleurde veren deden denken aan de dure kleren die Vlaamse kooplui droegen.

Lunch in het vogelhuisje

Uiterlijk gaai

De Vlaamse gaai is (beige)bruin en heeft een lichte kruin en een zwarte, brede staart. Zijn vleugels zijn lichtblauw met zwart en in zijn veren zie je ook roze- en oranjetinten. De vogel heeft een donkere snavel.

vlaamse gaai
Gaaien zijn nieuwsgierige vogels

Geluid van gaai

Maar het beste herken je de Vlaamse gaai toch aan zijn geluid. Zijn luide, hese schreeuw hoor je in het voorjaar en zomer. De rest van de tijd is de ‘babbelzieke eikelzoeker’ eigenlijk opvallend stil. Veel vogels trekken in de winter weg, maar de Vlaamse gaai bevalt het wel in Nederland en overwintert hier. De winters zijn hier niet al te koud, waardoor de vogel prima kan blijven.

70 soorten gaaien

Omdat de gaai zich verspreid heeft over heel Europa, en zelfs verder, zijn er inmiddels wel 70 verschillende soorten. Dit komt omdat de gaai zich uitstekend aanpast aan de omgeving, het klimaat en het beschikbare voedsel in die regio. Op deze manier ontstaan er verschillende (onder)soorten. En ze zien er allemaal weer anders uit qua uiterlijk.

Klaar om een eikel te grijpen

Beschermde diersoort

In Nederland spot je dus vooral de Vlaamse variant. Wil je zelf zijn zangkunsten of uiterlijk beoordelen? Je kunt de vogel naar je tuin lokken door simpelweg voedsel neer te leggen. Wat vogelvoer, maar eikels kunnen natuurlijk ook. Daar zijn ze dol op. Ook eten ze insecten. Waarschijnlijk heb je die al gewoon zelf in je tuin rondkruipen, dus misschien hoef je niet eens iets te doen. Let op: neem ‘m niet gevangen en maak ook geen nesten van de Vlaamse gaai kapot. Het is namelijk een beschermde diersoort.

Zo vrij als een Vlaamse gaai

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.2/5 - (10)