De zomermaanden zijn er weer! Een heerlijke periode om buiten te zitten én het perfecte moment om alle zingende vogeltjes te bewonderen. Heb jij de goudhaan (Regulus regulus) al gespot? Geen fluitje van een cent aangezien dit het kleinste Europese vogeltje is.

Hoe klein is de goudhaan?

 

De goudhaan wordt niet voor niks vaak een goudhaantje genoemd. Het vogeltje weegt tussen de vier en zeven gram. Als je er eentje spot van negen centimeter heb je een reus in je tuin! De vogeltjes worden niet oud. Acht maanden is bijvoorbeeld geen gekke ‘leeftijd’.

Goudhaan (Regulus Regulus).

Veertien goudhaan-soorten

In totaal zijn er veertien verschillende soorten. Je herkent het beestje aan een mix van bruin, groen en grijs. Opgeteld heeft deze kleine tuinbezoeker behoorlijk wat schutkleuren. Juist wél opvallend is de kleurrijke hanenkam, ook wel kruinstreep genoemd. Bij de mannetjes neigt deze naar oranje, bij een vrouwtje is de hanenkam gelig.

Goudhaan Regulus Regulus

Wat is het leefgebied van de goudhaan?

 

Ondanks dat goudhanen overwinteren in Zuid-Europa, kun je de vogels gedurende het hele jaar in Nederland spotten. Goudhanen hebben de voorkeur om in sparbomen te zitten. Maar je vindt ze ook in loofbomen. Goed omhoogkijken dus!

Is de goudhaan een zangvogel?

 

De beste manier om een goudhaan te spotten? Spits goed je oren. De goudhaan is een typische zangvogel en laat zijn aanwezigheid blijken met zijn typerende deuntje. De goudhaan gebruikt hoge tonen en heeft een favoriet refreintje: ‘Zrie-zrie-zrie’.

Goudhaan als brommer?!

 

Misschien zegt het vogeltje je niets, maar ken je de motor-variant wel. Een Duits motormerk genaamd Zündapp heeft een brommer die de bijnaam goudhaan heeft. ‘Zündapp 517’ om precies te zijn. Je snapt het: een gouden brommer die naar onze mening lang niet zo mooi is als de vliegende variant.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)