Als je een boom met internationale allure wil, kun je een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in je tuin planten. Al is het alleen al voor de naam. Maar ook qua aanzicht zet je iets bijzonders neer. De bomen zijn kegel- of zuilvormig, worden goudgeel in de herfst en hebben waaiervormige bladeren.

Verschillende varianten Japanse Notenboom

Ook al suggereert de naam iets anders, de Japanse notenboom komt oorspronkelijk uit China. Deze ‘tempelboom’, die insecten en vogels trekt, is al 250 miljoen jaar oud. In die tijd had je meerdere soorten, maar tegenwoordig zie je eigenlijk alleen nog de Ginkgo biloba. Je hebt een vrouwelijke en mannelijke variant. Die laatste kun je het beste in je tuin neerzetten. De vrouwelijke geeft namelijk vruchten af die niet erg lekker ruiken. Veel mensen vinden dat ze een poeplucht hebben.

japanse notenboom
Japanse notenboom met nieuw blad.

Boom van hoop

Je mag de Japanse notenboom een echte overlever noemen. Hij is niet alleen goed bestand tegen schimmels, ziektes en plagen, maar overleeft naar verluidt zelfs een atoombom. Toen in de Tweede Wereldoorlog de atoombom op Hiroshima werd gedropt, zouden enkele bomen die vlakbij stonden dit overleefd hebben. Ze waren beschadigd, maar begonnen niet veel later opnieuw bladeren aan te maken. Die Japanse notenbomen zouden er zelfs vandaag de dag nog staan. Het werd gezien als een symbool van hoop.

japanse notenboom ginkgo bilboa
Japanse notenboom wordt niet zo groot en is daarom perfect voor kleinere tuinen.

Japanse notenboom snoeien en verzorgen

Is het de ideale boom als je niet zulke groene vingers hebt? Je hoeft de Japanse notenboom in ieder geval niet te snoeien. Zijn bladeren kleuren eerst (goud)geel en vallen vanzelf op de grond. Ook groeit de Ginkgo in elke grondsoort. Hij staat het liefst in de zon, maar kan ook prima uit de voeten in de halfschaduw.

ginkgo bilboa japanse notenboom
Japanse notenboom wordt goudgeel in de herfst.

Perfecte boom voor kleinere tuin

Je kunt een Japanse notenboom op stam kopen, maar ook in een pot. De boom wordt niet zo groot, dus dat is handig als je niet een al te grote tuin hebt. Als je de boom in een pot koopt, kun je ‘m het hele jaar door planten. Anders kun je dit het beste in de periode van de herfst tot en met het vroege voorjaar doen.

ginkgo bilboa, japanse notenboom, pollen, blooming, bloeiende boom
Bloeiende boom in de lente.

Boom in je tuin

Een boom in je tuin zorgt voor diepte, hoogte en voor een schuilplaats voor vogels. Het waaiervormige blad zorgt voor een bijzonder silhouet. De Japanse notenboom kleurt je tuin lentegroen in het voorjaar en goudgeel in de herfst.

Het bladerdak filtert het zonlicht.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (10)