Heb je een tuin op het zuiden? Dan is kattenkruid bij uitstek geschikt voor je tuin. Het is een kleurrijke borderplant (of bodembedekker) die je goed kunt combineren met andere planten. In dit artikel lees je meer over kattenkruid en het onderhoud ervan (én het bijzondere effect van de plant op kat en mens).

Verschillende soorten kattenkruid

Kattenkruid is familie van de Lamiacea en staat ook bekend onder de naam Nepeta nervosa. Er zijn verschillende soorten, zoals:

  • Wild kattenkruid (Nepeta cataria) is een fijn geurende plant (ruikt naar munt). Je vindt ‘m ‘in het wild’ op kalkrijke en stikstofrijke grond.
  • Grijs kattenkruid (Nepeta x faassenii) is ook een sterk geurende plant. Deze vaste plant zie je vaak in siertuinen. Deze variant heeft van juni tot de herfst violetachtige bloemen.
  • Nepeta Subsessilis is een opvallende variant vanwege de grote, violetblauwe bloemen.
Wild kattenkruid (Nepeta cataria).

Kattenkruid snoeien

Je kunt kattenkruid het beste na de eerste bloei terugsnoeien. Zo stimuleer je de bloei en heb je dus langer plezier van je kattenkruid.

De invloed van kattenkruid op katten

Kattenkruid draagt niet voor niets de naam kattenkruid. Katten eten het blad graag. Als katten veel ‘snoepen’ van het kruid kunnen ze een wilde aanblik krijgen. Het lijkt dan wel of de kat ‘onder invloed’ is.

Nepeta Subsessilis.

Invloed van kattenkruid op een mens

Kattenkruid heeft ook invloed op de mens, het staat bekend als een plant waar je lekker van kan slapen. Ook zou ‘ie de spijsvertering ondersteunen.

Grijs kattenkruid (Nepeta x faassenii).

Kattenkruid en muggen

Muggen houden juist niét van kattenkruid. Nog een reden om deze plant aan te schaffen, heb je geen anti-muggenspray meer nodig. (Leuk weetje: er zijn verschillende sprays waar dit kruid in verwerkt is!) De plant trekt juist vlinders, bijen en gaasvliegen aan.

 

Benieuwd welke andere planten muggen weghouden? Lees hier verder.

Kattenkruid winterhard?

De plant is winterhard, dus je kunt ‘m met een gerust hart in je tuin zetten.

 

Kattenkruid onderhouden

Kattenkruid onderhouden is gemakkelijk. Niet zo gek, als je bedenkt dat ‘ie groeit in droge gebieden. Je hoeft ‘m dus bijna nooit water te geven. Lekker makkelijk toch?

Nepeta nervosa.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)