Ben jij dol op een schoon en onkruidvrij terras, maar vind je het soms ook wel veel werk? Op je knieën over de tegels met een voegenkrabber of met de hogedrukreiniger in de weer om vervolgens heel je muren vies aan te treffen? Gelukkig zijn er andere tools die jou kunnen helpen bij verschillende klusjes. Ed Leek van GLORIA Huis en Tuin vertelt je alles over multifunctionele borstelapparaten.

In een paar stappen een schoon terras

Veel mensen, en misschien jij ook wel, doen klusjes in de tuin handmatig. Met een hark of een bezem. Een vrij intensief klusje, zeker tijdens de voor- en eindejaarsschoonmaak. “Een accu- of elektrische tuinborstel maakt dit supereenvoudig. Met één apparaat in huis ben je op verschillende manieren vuil en onkruid in de tuin de baas. Wissel van opzetstuk met één druk op de knop, van bijvoorbeeld een zachte borstel naar een kantensnijder”, legt Ed uit.

Altijd een gezond gazon

Maar een elektrisch borstelapparaat kan meer dan alleen het reinigen van het terras. “Je kunt het apparaat ook gebruiken voor het onderhoud van je gazon. Zo ontdoe je er in het voorjaar het gras van mos en onkruid mee, waar je normaal een verticuteerhark of -machine voor nodig hebt. Of gebruik ‘m om je gazon mee te beluchten, om kleine luchtzakjes te laten ontstaan. Zodat lucht, licht en voeding zo hun weg naar beneden beter weten te vinden.”

Verschillende borstels voor verschillende klusjes

Het borstelapparaat komt vaak met een aantal verschillende borstels. Zodat je voor het juiste klusje de juiste soort borstel kan gebruiken. Ed legt uit waarom dat belangrijk is. “Voor het beste resultaat moet je altijd het juiste opzetstuk gebruiken. Zo gebruik je bijvoorbeeld voor een grindterras een staalborstel. Maar heb je krasgevoelige gecoate tegels in de tuin, dan kies je juist voor een zachte borstel. Of ga voor de voegen- of houtborstel!” Let er daarbij wel op dat je het gereedschap z’n werk laat doen. Geef matige druk, kies het juiste toerental en voorkom daarmee overmatige slijtage van de borstel.

Het verwisselen van de verschillende bijgeleverde borstels is erg gemakkelijk
Het verwisselen van de verschillende bijgeleverde borstels is erg gemakkelijk

Geschikt voor onderhoud van elke stadstuin

Een borstelapparaat neemt dus veel verschillende soorten klusjes uit handen. Maar of het apparaat geschikt is voor elke soort tuin? “Wij raden aan om het apparaat te gebruiken voor tuinen tot 100 m2. Bij grotere tuinen moet je toch echt overgaan op de grotere machines.” Een bijkomend voordeel van de vele functionaliteiten van het borstelapparaat? “Het vervangt ook meteen verschillende apparaten, waardoor je ruimte overhoudt in de schuur of garage. Zeg maar vaarwel tegen je hogedrukreiniger, hark en bezem!”

Onkruid verwijderen tussen de tegels gaat erg makkelijk met een multifunctioneel borstelapparaat
Onkruid verwijderen tussen de tegels gaat erg makkelijk met een multifunctioneel borstelapparaat

GLORIA’s MultiBrush doet het kunstje

Er zijn verschillende soorten borstelapparaten op de markt. Welke kies je dan? “Ga je voor het borstelapparaat van GLORIA, dan ziet jouw tuin er binnen no time tiptop in orde uit. De GLORIA MultiBrush Speedcontrol is elektrisch, de MultiBrush Li-on werkt met een accu. Beide zijn even multifunctioneel.” En vanaf volgend jaar bestel je er ook een kantenmaaier bij. “De beste vriend van elke robotmaaier! Zo pak je ook meteen elk hoekje mee.”, tipt Ed.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

2.8/5 - (13)