Hoe bont wil je het maken? Deze maand zijn bonte bladplanten voor binnen de Planten van de Maand. De bladeren van deze kamerplanten hebben kleurrijke nerven, zijn versierd met zilverige stippels of strepen, een exotisch vlekkenpatroon of een roze randje. Vandaag de vijf mooiste soorten op een rij.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

In de maand september las je al over de vijg en in oktober stond prachtriet centraal. Vorige maand was het de beurt aan wilg en deze december staan bonte kamerplanten in de spotlight. Met vandaag een  plantenpaspoort en de kenmerken van bonte kamerplanten. Wat maakt ze tot zulke mooie binnenplanten en hoe fleur je je interieur ermee op?

Eerder deze maand las je al over de aantrekkingskracht van bonte bladplanten voor in je interieur en waarom bonte bladplanten niet voor elk huis geschikt zijn. Daar gingen we verder op in met verzorgingsadviezen en onderhoudtips.

Vorige week was het tijd voor een hele lijst van verschillende bonte kamerplantvarianten.

Vandaag sluiten we de maand af met de mooiste soorten bonte bladplanten en waar ze te zien en te koop zijn.

5. Fittonia verschaffeltii 'Acanthaceae'.

5. Fittonia verschaffeltii

Mozaïekplant (Fittonia verschaffeltii). Een sterk plantje met een buitengewoon mooie bladtekening. Het groene blad heeft een wit of roze gekleurd nervenpatroon. Kan ook als bodembedekker onder een grote plant. Hoogte tot 20 cm.

4. Tolmiea menziesii ‘Variegata’

Kindje-op-moeders-schoot Tolmiea menziesii ‘Variegata’. Zacht behaarde frisgroene bladeren met een groengeel vlekkenpatroon. Misschien wat simpel in vergelijking met al het andere bonte geweld, maar deze plant brengt rust in je bonte bladverzameling. Het is een sterke plant die makkelijk te stekken is dankzij de kleine plantjes die kant-en-klaar op het blad groeien. Hoogte tot 50 cm.

4. Kindje-op-moeders-schoot Tolmiea menziesii ‘Variegata’.

3. Chlorophytum comosum ‘Variegatum’

Graslelie Chlorophytum comosum ‘Variegatum’. Deze oersterke kamerplant kan het best in een hangpot groeien. Witte bloemen. Op de lange, overhangende uitlopers groeien jonge plantjes. Als je ze in een potje met aarde zet heb je een nieuwe plant. Simpeler dan dit, wordt vermeerderen niet. Uitstekende luchtzuiveraar. Hangplant, hoogte tot 50 cm.

3. Chlorophytum comosum ‘Variegatum’.

2. Calathea ‘Flamestar’

Pauwenplant Calathea ‘Flamestar’. De pauwenplant dankt haar naam aan de mooie tekening op de bladeren. De onderkant van het blad is paarsbruin. Warm kweken bij een hoge luchtvochtigheid, tocht vermijden (en deze moeilijkheidsgraad in onderhoud is dan ook direct de enige reden dat deze plant niet op nummer 1 staat). Hoogte tot 120 cm.

2. Calathea ‘Flamestar’.
mooiste soorten bonte bladplanten buitenleven magazine
2. Calathea Sanderiana 'Ornata'.

Hier koop en/of bekijk je ze

 

1. Begonia maculata

Met stip op 1: polkadotbegonia (Begonia maculata). Deze snelgroeiende bladbegonia heeft wel een heel bijzonder blad: groenbruin met opvallende zilverwitte vlekken. Kleine witte bloemen in overvloed. Groeit rechtop en kan wel wat steun gebruiken. Hoogte tot ruim 1 m (!). Een echte aanwinst voor elke bonte kamerplantenverzameling, maar voegt ook al direct iets toe in z’n eentje.

Dat was ie dan weer dames en heren, de Plant van de Maand december. Volgende maand zijn cactussen de planten van de maand, tot dan!

1. Begonia maculata.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)