Hoe bont wil je het maken? Deze maand zijn bonte bladplanten voor binnen de Planten van de Maand. De bladeren van deze kamerplanten hebben kleurrijke nerven, zijn versierd met zilverige stippels of strepen, een exotisch vlekkenpatroon of een roze randje.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

In de maand september las je al over de vijg en in oktober stond prachtriet centraal. Vorige maand was het de beurt aan wilg en deze december staan bonte kamerplanten in de spotlight. Met vandaag een  plantenpaspoort en de kenmerken van bonte kamerplanten. Wat maakt ze tot zulke mooie binnenplanten en hoe fleur je je interieur ermee op?

Volgende week lees je over de verzorging van bonte kamerplanten en hoe je ze kunt stekken.

De week erop selecteren we de verschillende bonte kamerplantvarianten en lees je over hun luchtzuiverende kwaliteiten.

We sluiten de maand december af met de mooiste soorten bonte kamerplanten en waar ze te zien en te koop zijn.

Tiengebodenplant (Maranta leuconeura) heet zo vanwege de tien vlekken op het blad en omdat het blad zich 's nachts sluit, als twee biddende handen.

Interieur dat om planten draait

Het blad van deze kamerplanten trekt de aandacht met een fraai dessin in groen, wit, geelgroen of rozerood. Dankzij allerlei pigmenten pronken ze met meerdere tinten in hun bladeren. Bij veel soorten komt er van nature een bontbladige variëteit voor, maar vaak gaat het ook om een kweekvorm met extra mooi getekend blad. Nu het buiten koud wordt en je vooral binnen van planten kunt genieten, fleuren bonte kamerplanten je huis op. Het opvallende blad komt goed uit tegen een rustige, neutrale achtergrond. Of laat juist de kleur van het blad terugkomen in de pot of een wand voor een kleurig accent in je interieur.

Bloeiende watermeloenplant (Peperomia argyreia).

Bont feestje

Maak er een bont feestje van door meerdere bonte bladplanten bij elkaar in een groepje te zetten. Kies contrasterende bladkleuren en tekeningen voor een extra woweffect.

bonte bladplanten buitenleven magazine
Het blad van deze siernetel (Solenostemon scutellarioides) lijkt wel omrandt met een lichtsnoer.

Paspoort

Wat: bonte bladplanten

Soort: kamerplanten

Herkomst: wereldwijd

Hoogte: in de huiskamer zullen ze niet gauw hoger worden dan 15-30 cm, maar in hun oorspronkelijke habitat of in een kas kunnen ze tot 50 cm hoog worden

Winterhard: nee

Blad: in alle schakeringen groen, grijs, rood, roze en zelfs lichtpaars en geel met net zoveel verschillende soorten bladtekening, van stippels tot bladomrandingen en ‘spinrag’

Herfstkleur: nee, kamerplanten volgen niet perse de seizoenen, maar het blad van sommige soorten verkleurt wel voordat het plaatsmaakt voor nieuw blad

 

Een van de opvallendste kamerplanten is deze polkadotbegonia (Begonia maculata).

Groene vingers

Bonte bladplanten in leven houden is niet voor iedereen weggelegd. En dat is lang niet altijd te wijten aan het wel of niet hebben van groene vingers. De meeste bonte bladplanten zijn kieskeurig als het om binnenklimaat aankomt, dus denk niet meteen dat het aan jou ligt als ze het niet naar hun zin hebben op jouw vensterbank.

Volgende week gaan we uitgebreid in op hoe je bonte bladplanten het beste verzorgd en natuurlijk hoe je ze het slimst kunt stekken, want zo’n kleurrijk plantje wil je natuurlijk delen met familie en vrienden.

Als je de bladtekening van deze Fatsia japonica van dichtbij bestudeert, dan begrijp je waarom hij 'Spiderweb' heet.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)