De hoge herfstanemonen ken je vast wel, maar in de lente stelen de voorjaarsanemoontjes de show. Ze zorgen al vanaf maart voor een kleurig bloementapijt in de tuin. De komende weken staan ze in de spotlight als Plant van de Maand. Met vandaag de top 5 van mooiste soorten.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

 

Plant van de Maand?

Meteen door naar de top 5 van mooiste soorten voorjaarsanemoontjes? Scroll snel naar beneden!

Eerder las je al waarom voorjaarsanemoontjes zo’n aanwinst zijn voor je tuin, hoe je ze het beste verzorgt en hoe je ze het mooist combineert in de border of in een boeket.

 

5. Anemone blanda

5. Anemone blanda

Blauwe anemoon, Anemone blanda. Dit knolgewas heeft in verhouding grote bloemen. Vaak worden mengsels geleverd van wit, violetblauw en roze. Volle zon of halfschaduw. Bloei maart-april, hoogte 10-15 cm.

4. Anemone coronaria

Gewone anemoon, Anemone coronaria. Het blad is fijn ingesneden en lijkt op dat van peterselie. De bloemen zijn tot ruim 6 cm groot en hebben een krans van donkere meeldraden. Wordt vaak in mengsels geleverd, ook met gevulde bloemen en groeit uit matig winterharde knollen (klauwtjes). Voor volle zon. Bloei maart-april, hoogte 25-50 cm.

4. Anemone coronaria

3. Anemone nemorosa

Bosanemoon, Anemone nemorosa. Stervormgie witte bloemen, er zijn ook vormen met gevulde of blauwe bloemen. Bij bosanemonen gaan de bloemen pas helemaal open als de zon schijnt. Ze draaien gedurende de dag met de zon mee. Halfschaduw of schaduw. Bloeit maart-mei, hoogte 10-15 cm.

3. Anemone nemorosa
Anemone ranunculoides.

2. Anemone x lipsiensis.

Bosanemoon, Anemone x lipsiensis. Een natuurlijke kruising tussen de witte Anemone nemorosa en de gele Anemone ranunculoides. Lichtgele bloemen en diep ingesneden blad. Een krachtige groeier. Halfschaduw. Bloei april-mei, hoogte 5-15 cm.

2. Anemone x lipsiensis.
mooiste soorten voorjaarsanemoontjes buitenleven magazine
Anemone leveillei haalde te top 5 niet, maar valt wel op vanwege zijn blauwe meeldraden.

Hier koop en/of bekijk je ze

 

1. Anemone sylvestris

Anemoon, Anemone sylvestris. Deze soort komt voor in wat drogere loofbossen in Midden- en West-Europa. Vrij grote, geurende witte bloemen en na de bloei decoratief vruchtpluis. Volle zon of halfschaduw. Bloei mei-juni, hoogte 35 cm.

Dat was ie dan weer dames en heren, de Plant van de Maand februari. Volgende maand is papaver de plant van de maand, tot dan!

1. Anemone sylvestris
gele bosanemoon

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)