Deze maand is prachtriet (Miscanthus) de Plant van de Maand. De afgelopen weken las je al hoe prachtriet weelderige romantiek aan je tuin toevoegt, hoe je prachtriet het beste verzorgt en welke varianten er zijn. Vandaag kun je de mooiste soorten bekijken, het was lastig, maar we hebben er vijf geselecteerd.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

Deze maand oktober is prachtriet de plant van de maand. Met drie weken geleden een plantenpaspoort, de kenmerken van prachtriet en waar je hem in je tuin kunt planten.

Daarna las je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

Vorige week selecteerden we de verschillende varianten plus een algemene tip die geldt voor alle varianten van prachtriet.

Vandaag sluiten we de maand af met de mooiste soorten prachtriet en waar ze te zien en te koop zijn.

Miscanthus sinensis ‘Gewitterwolke’.

1. Miscanthus sinensis ‘Gewitterwolke’

‘Gewitterwolke’ heeft vrij breed blad met een opvallende witte middennerf. Zacht paarsbruin gekleurde bloempluimen die lichter verkleuren, iets overhangend. Geeloranje herfstkleur. Volle zon/halfschaduw, hoogte tot 2 m, bloei augustus-oktober.

2. Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’

‘Ferner Osten’ is een vrij compacte en geliefde tuinvorm met fijn blad. De bloempluimen zijn eerst paarsbruin en verkleuren zilverwit. Prachtige oranje tot rode herfstkleur. Volle zon/halfschaduw, hoogte 150-180 cm, bloei augustus-oktober.

2. Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’.

3. Miscanthus sinensis ‘Yaku Jima’

‘Yaku Jima’ is een van de mooiste lage tuinvormen, het fijne blad staat in een dichte bos. Crèmewitte bloempluimen die zilverig verkleuren, prachtig wintersilhouet. Volle zon/halfschaduw, hoogte 100-125 cm, bloei augustus-oktober.

prachtriet mooiste soorten buitenleven magazine
3. Miscanthus sinensis ‘Yaku Jima’.

4. - Miscanthus sinensis ‘Flamingo’

De fijne roze, overhangende bloempluimen verschijnen vanaf midden augustus, ze steken ver boven het blad uit. Ze verkleuren zilverwit. Een luchtig groeiende plant met fijn blad die niet al te veel ruimte inneemt. Volle zon/halfschaduw, hoogte 140-160 cm, bloei augustus-oktober.

4. Miscanthus sinensis ‘Flamingo’.

5. Miscanthus sinensis ‘Malepartus’

Een fors en stevig prachtriet met donker paarsbruine tot koperkleurige bloempluimen. Ze worden steeds pluiziger en verkleuren crèmewit. Het blad is wat breder en heeft een witte middennerf. Volle zon/halfschaduw, hoogte tot 2 m, bloei augustus-oktober.

5. Miscanthus sinensis ‘Malepartus’.

Hier koop en/of bekijk je ze

 

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)