Met een bloeiperiode van drie maanden is de gele zonnehoed een van de beste zomerbloeiers. De plant geeft veel kleur en is aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Niet raar dus dat hij deze maand in de picture staat als Plant van de Maand mei.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

Plant van de Maand?

Meer lezen over Rudbeckia met zijn gele bloemen? Scroll snel naar beneden!

Volgende week lees je over de verzorging van Rudbeckia. Wanneer je kunt snoeien en hoe je ze kunt verjongen.

De week erop zetten we de verschillende Rudbeckia varianten voor je op een rij.

We sluiten de maand mei af met de top 5 mooiste soorten Rudbeckia en waar ze te zien en te koop zijn.

Rudbeckia occidentalis.

Zonnehoed

Rudbeckia (zonnehoed) is een geslacht van ongeveer 25 soorten vaste planten en eenjarigen, inheems in de vochtige weiden, prairies en bosranden van Noord-Amerika. De vaak vertakte stengels dragen in de zomer en de herfst margrietachtige gele of oranje bloemen. De bloemen zijn enkel, half gevuld of gevuld en hebben een krans van lintbloemen rond een hartje van buisbloemen. Het donkergroene lancetvormige blad is ruw behaard. Het is duidelijk te zien dat de rode zonnehoed (Echinacea) familie is.

 

 

Rudbeckia triloba

Elk jaar meer bloemen

Het is duidelijk te zien dat rode zonnehoed (Echinacea) familie is. 

buitenleven plant van de maand rudbeckia
Rode zonnehoed (Echinacea), familie van Rudbeckia.

Soorten Rudbeckia

Alle soorten gele zonnehoed passen goed in een zonnige gemengde border. Rudbeckia fulgida is een goede keuze voor vakbeplantingen en andere grote groepen. Rudbeckia nitida en R. laciniata zijn op hun plek in een natuurlijke tuin en R. maxima is geliefd voor de prairietuin. De variatie bij de nieuwe uit zaad geteelde cultivars van Rudbeckia hirta is heel groot. Er zijn compacte vormen voor perken en potten, maar ook tot ruim een meter hoge borderplanten, met grote of kleine bloemen in warme tinten, enkel, dubbel of tweekleurig.

Volgende week

Zulke langbloeiende zonnetjes in de tuin die ook nog geschikt zijn als plukboeket, dat wil natuurlijk iedereen. Daarom geven we je volgende week uitgebreide verzorgingstips voor Rudbeckia. En natuurlijk best practices voor verjongen.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (30)