Soepbar Soep-er in Utrecht serveert niet zomaar soep, maar supersoep. En nu kun je ze ook zelf maken. Van klassieke ­tomatensoep tot Indonesische pindasoep. Ons kan de winter niet lang genoeg duren.

Tekst Janine de Roode Foto’s Daisy Ranou en Janine de Roode

 

 

 

Wortelsoep met gele curry en citroen

Voor 6-8 personen

  • 2 el zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 2 stengels citroengras, fijngesneden
  • 2,5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 rode chili, fijngesneden
  • 7 g koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
  • 1,5 el kant-en-klare gele currypasta
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneel
  • 2 tl kerrie
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ el palmsuiker
  • 1,5 l volvette kokosmelk
  • 6 grote winterwortels, geschild, in blokjes
  • 1 l groentebouillon
  • Sap van 2 citroenen
  • ½ el sesamolie
  • 2 tl sumak
  • Zeezout en witte peper

Topping

  • 6-8 el kokosroom (optioneel)
  • 1 el pompoenpitjes
  • 1 tl tuinkers
  • 1 el eetbare gedroogde bloemen

Bereiding
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en bak de knoflook, sjalot, het citroengras, de gember, chilipeper, koriander en bleekselderij 10 min. op zacht vuur. Roer af en toe. Voeg de gele currypasta, het koriander-, komijn- en
gemberpoeder, de kaneel, kerrie, cayennepeper, palmsuiker en naar smaak zeezout en witte peper toe en bak 3 min. op middelhoog vuur tot de keuken heerlijk geurig wordt. Voeg voorzichtig, beetje bij beetje, de kokosmelk toe en blijf goed roeren. Doe de wortel en groentebouillon erbij. Breng aan de kook. Zet het vuur laag met het deksel schuin op de pan. Laat 45 min. zachtjes pruttelen. Voeg het citroensap, de sesamolie en sumak toe en pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zeezout en witte peper. Serveer met per kom 1 eetlepel kokosroom (optioneel), wat pompoenpitjes, tuinkers en gedroogde bloemen.

 

5. Anemone blanda

Soep-er classic met geroosterde cherrytomaten en basilicum

Voor 4 personen

  • 1250 g rijpe cherrytomaten
  • 5 el extra vergine olijfolie, plus extra voor in de pan
  • 3 teentjes knoflook, gepureerd
  • 1 rode ui, in halvemaantjes
  • 2 el zwarte balsamicoazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 400 g tomatenblokjes, uit blik
  • 6 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • Zeezout, zwarte peper en cayennepeper

Topping

  • 2 el zure room
  • Handje tuinkers
  • Scheutje extra vergine olijfolie
  • Zwarte peper

Bereiding
Schep de cherrytomaten in de braadslede en besprenkel ze met de extra vergine olijfolie. Schep de knoflook door de cherrytomaten, maal er zeezout en zwarte peper over en bestrooi naar smaak met cayennepeper (1/4 theelepel zou ruim voldoende moeten zijn). Hussel alles goed door elkaar met een spatel en schuif de braadslede 1 uur de oven in. Verhit in een soeppan een ruime hoeveelheid olijfolie. Voeg de ui toe, leg het deksel op de pan en laat de ui 10 tot 15 min. op laag vuur smoren. Roer af en toe door om aankoeken te voorkomen. Voeg als de ui helemaal zacht en glazig is de balsamicoazijn en kristalsuiker toe. Roer door en leg het deksel terug op de pan. Zet na 15 min. het vuur helemaal uit en doe de tomatenblokjes en basilicumblaadjes erbij. Voeg de cherrytomaten uit de oven, inclusief het vocht, toe aan de pan met het tomaten-uimengsel. Pas op, want de cherrytomaten zijn gloeiend heet! Roer voorzichtig door en blend met een staafmixer tot een gladde soep. Breng de soep op smaak met eventueel extra zeezout, zwarte peper, cayennepeper, suiker of balsamicoazijn. Het moet een perfecte balans zijn tussen zoet en zuur, met aan het einde een klein pitje van de cayennepeper. Serveer met per kom een halve eetlepel zure room en wat plukjes tuinkers. Besprenkel met extra vergine olijfolie en maal er wat zwarte peper overheen.

Massaman currysoep met pompoen en cashewnoten

Voor 4 personen

  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  •  cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 stengel citroengras, fijngesnipperd
  • 4 takjes koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
  • 1,5 el kant-en-klare massaman currypasta
  • 1 l volvette kokosmelk
  • 1 l groentebouillon
  • 1 el palmsuiker
  • 2-3 el vissaus
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijsvruchten
  • 1 grote flespompoen, zaden verwijderd, met schil, in kleine blokjes
  • 4 kruimige aardappels, geschild, in blokjes
  • 100 g Thaise erwtaubergine (te vinden in de toko)
  • 200 g sperziebonen, gehalveerd
  • Sap van 2-3 limoenen

Topping

  • 200 g jasmijnrijs
  • Blaadjes koriander
  • 50 g geroosterde ongezouten pinda’s
  • Zwarte peper

Bereiding
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en bak de knoflook op zacht vuur 2 tot 3 min. Voeg de sjalotjes, gember, het citroengras en de koriander toe en fruit 4 min. op zacht vuur. Voeg de massaman currypasta toe en roer goed door. Bak mee tot alles heerlijk begint te ruiken en voeg een scheut kokosmelk toe. Roer en herhaal scheut voor scheut tot alle kokosmelk is verwerkt. Doe de groentebouillon, palmsuiker, vissaus, het kaneelstokje, de steranijs en flespompoen erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat ongeveer 30 min. pruttelen, tot de pompoen gaar is. Kook in een andere pan de aardappels in 20 min. gaar. Kook de laatste 10 min. de Thaise erwtaubergines en sperzie­bonen mee. Giet af en zet opzij. Vis het kaneelstokje en de steranijsvruchten uit de soep (bewaren!). Roer een deel van het limoensap door de soep en pureer met een staafmixer tot een mooi romig geheel. Gooi het kaneelstokje en de steranijs terug in de soep, voeg de aardappels, erwtaubergines en sperziebonen toe en breng op smaak met eventueel meer vissaus, palm­suiker en/of limoensap. Bereid voor de topping de jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer met per kom een goede lepel jasmijnrijst. Giet de soep over de rijst en top af met wat verse korianderblaadjes, geroosterde pinda’s en versgemalen zwarte peper.

4. Anemone coronaria

Pompoensoep met miso en rozemarijn

Voor 4 personen

  • 1 grote flespompoen, met schil, in blokjes
  • 50 ml olijfolie
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl harissapoeder
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 3 gele uien, gesnipperd
  • 1,5 el miso
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1,5 l groentebouillon
  • 250 ml mascarpone
  • 1 el honing
  • 1 el hazelnootolie
  • Sap van 1 citroen
  • Zeezout en zwarte peper

Topping

  • 1 tl hazelnootolie
  • 1 el pompoenpitten, geroosterd
  • 1 tl eetbare gedroogde bloemen

Bereiding
Verdeel de pompoenblokjes over een braadslede. Giet de olijfolie eroverheen. Bestrooi met de cayennepeper, het harissapoeder en naar smaak zeezout en zwarte peper. Hussel goed door elkaar. Bak 40 min. in het midden van de oven tot de pompoen zacht en goudbruin is. Verhit de roomboter in een soeppan en fruit de knoflook en gember 2 min. op laag vuur. Voeg de ui toe en stoof 20 min. met het deksel op de pan. Roer de miso erdoorheen en leg de rozemarijn boven op het uienmengsel. Laat 5 min. stoven en roer af en toe. Giet de groentebouillon bij de ui en breng aan de kook. Voeg de pompoen uit de oven toe en laat op laag vuur 15 min. koken. Roer de mascarpone, honing, hazelnootolie en het citroensap door de soep en vis de takjes rozemarijn eruit. Pluk blaadjes die er nog aan zitten van de takjes, gooi de blaadjes terug in de soep en pureer met een staafmixer tot een mooi glad geheel. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Serveer met per kom een paar druppels hazelnoot­olie, geroosterde pompoenpitten en gedroogde bloemen.

3. Anemone nemorosa

Indonesische pindasoep met banaan en kokosmelk

Voor 4 personen

  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 stengel citroengras, fijngesneden
  • 1 kleine winterwortel, in blokjes
  • ½ prei, in halve ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ rijpe banaan, in plakjes
  • 400 g ongezouten geroosterde pinda’s
  • 200 g pindakaas
  • 400 ml volle kokosmelk
  • 400 g tomatenblokjes, uit blik
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 el ketjap manis
  • ½ el donkere sojasaus
  • 2 tl palmsuiker
  • Sap van 2 limoenen
  • 5 limoenbladeren, ingescheurd of geraspte schil van 1 limoen
  • 2 laurierblaadjes
  • Zeezout en zwarte peper

Topping

  • 125 g taugé
  • ¼ komkommer, in dunne reepjes
  • 1 biologische limoen, in kwarten
  • 4 el gebakken uitjes

Bereiding
Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan. Fruit de knoflook en ui en voeg na 2 min. de chilipeper, gember en het citroengras toe. Doe na 3 min. de wortel, prei, bleekselderij en cayennepeper erbij. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Laat in circa 20 min. op zacht vuur gaar worden met het deksel op de pan. Roer af en toe door. Voeg de banaan, pinda’s, pindakaas en kokosmelk toe. Roer door tot het een mooi geheel is geworden en de pindakaas volledig in de saus is opgenomen. Doe de tomatenblokjes, groentebouillon, ketjap manis, sojasaus en palmsuiker erbij. Breng voorzichtig aan de kook. Blijf goed roeren! Laat 30 min. op zacht vuur koken met het deksel half op de pan. Pureer de soep met een staafmixer. De soep hoeft niet volledig glad te worden van structuur (er moet nog een goede bite in zitten van de pinda’s). Voeg het limoensap en de limoen- en laurierbladeren toe en roer goed door. Laat minimaal 10 min. staan en breng dan op smaak met zeezout en zwarte peper. Serveer met per kom een klein handje taugé en een paar dunne reepjes komkommer. Knijp een kwart limoen uit over de soep. Bestrooi met gebakken uitjes.

Win!

Soep-er. Soep uit alle uithoeken van de wereld voor elke dag van het jaar, Janine de Roode. ISBN 9789089899576, Uitgeverij Terra.

Buitenleven mag twee boeken weggeven! Ga vóór 7 maart 2024 naar buitenleven.nl/winnen en vul je gegevens in.

1. Anemone sylvestris

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)