Tekst Mirjam Enzerink

 

 

 

Bomen in balans

In de winter is het silhouet van bladverliezende bomen goed te zien. Bekijk de boom eens van een afstandje en verwijder de takken die het silhouet onderbreken. Zo zorg je voor een mooie balans. Haal ook ‘schurende’ takken weg; de exemplaren die elkaar in de weg zitten. Snoei direct boven een knop en maak een schuine snede, zodat het vocht makkelijk van het snijvlak af kan lopen.

Vogelvoer

Mussen en andere vogels kunnen massaal van ontluikende, vitaminerijke krokussen en andere bloemknoppen komen snoepen in je tuin. Door voor voldoende gevarieerd voedsel in je tuin te zorgen, bied je ze een minder schadelijk alternatief. Denk niet alleen aan zaden of speciale vogelpindakaas, maar ook aan fruit.

Water geven

De winter kan net als de zomer erg droog zijn. In combinatie met een koude wind kan dat de kluiten van potplanten snel uitdrogen. Geef dus regelmatig water aan winterbloeiers in pot zoals violen, helleborus en skimmia. Vergeet ook de bollen in pot niet.

Foto iVerde

Heesters verplanten

Het is nu de tijd om bladverliezende bomen en heesters te verplanten als ze niet op de goede plek staan. Zorg ervoor dat de wortels niet te lang in de kou liggen. En geef de eerste weken extra water mits het niet vriest.

Foto iVerde

Kalk strooien

Strooi kalk uit over het gazon en de borders waar mos verschijnt. De mosvorming is een teken dat de bodem te zuur is. In de border kun je kalk gewoon over het winterdek van blad en afgestorven vaste planten strooien, want het spoelt vanzelf de bodem in.

Zaden bestellen

Bestel zaden van groenten en bloemen als je dit nog niet hebt gedaan. Vanaf eind februari kun je, zodra de vorst uit de grond is, al sla, spinazie en raapstelen zaaien in de volle grond. Binnen kun je allerlei vruchtgewassen voorzaaien, maar ook bloemen als Oost-­Indische kers en zinnia.

Foto iVerde

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)