Altijd al een eekhoorn (Sciurus vulgaris) in je tuin willen hebben? Lees hier wat je kunt doen om deze leuke, roodbruine diertjes naar je tuin te lokken.

De eekhoorn wordt vaak in de herfst gespot, omdat hij dan druk in de weer is met het aanleggen van een wintervoorraad. Kun je dan alleen van ‘m genieten in de herfst? Zeker niet! Want met een mythe rekenen we snel af: eekhoorns houden geen winterslaap.

Waar zijn eekhoorns in de winter?

De eekhoorn is in de winter gewoon buiten te vinden. Hij houdt geen winterslaap, maar verblijft graag in een boomholte of in een nestje. Ze leven in naald- of loofbos en gemengde bossen, maar ook in parken en tuinen doen ze het prima. In een bebouwde omgeving komen ze alleen voor als daar ook voldoende voedsel te vinden is.

Eekhoorns voelen zich thuis in het (naald)bos.

Eekhoorn spotten in de tuin

Wil je een eekhoorn spotten in de tuin? Dan moet je zijn eetpatroon volgen in de herfst. Vaak verzamelen ze voedsel in de ochtend en/of middag. Met slecht (storm)weer schuilen ze een paar dagen.

Wat eet een eekhoorn het liefst?

Het favoriete kostje van de eekhoorn is er in ons land vaak genoeg:

 • Nootjes: hazelnoten, beukennootjes en eikels
 • Bepaalde paddenstoelsoorten
 • Zaden
 • Bessen
 • Dennenappels
 • Boomschors
 • Soms rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels

Leuk feitje over het eten van eekhoorns: alleen de paddenstoelen worden op een droge plek verstopt. De rest begraven de eekhoorns in de ondiepe grond of in een laag strooisel. Omdat ze zo goed kunnen ruiken, vinden ze een groot deel van de verstopte noten weer terug.

In het najaar zijn eekhoorns vaak actief op zoek naar voedsel.

Waar heeft de eekhoorn zijn nest?

Eekhoorns bouwen hun nesten, die ook wel ‘dreys’ worden genoemd, meestal hoog in bomen. Ze selecteren vaak dikke takken of de vorken tussen takken om hun nesten te bouwen. Deze nesten worden gemaakt van takken, bladeren, mos en ander plantaardig materiaal. Eekhoorns zijn behoorlijk creatief en kunnen hun nesten in verschillende delen van de boom bouwen, afhankelijk van factoren zoals bescherming tegen roofdieren, weersomstandigheden en beschikbaarheid van voedselbronnen.

Eekhoorns kunnen ook nesten bouwen in holle boomstammen, gaten in bomen of zelfs in gebouwen als er geschikte plekken beschikbaar zijn. Over het algemeen geven eekhoorns echter de voorkeur aan nesten hoog in de bomen, omdat dit hen helpt om veilig te blijven voor roofdieren en tegelijkertijd een goed zicht geeft op hun omgeving.

Het type nest en de locatie ervan kunnen variëren tussen verschillende soorten eekhoorns en afhankelijk van de beschikbare omgeving.

De eekhoorn help je in de winter met een natuurlijke tuin en voedsel – Natuur met Buitenleven
Een voederkast voor eekhoorns heeft een deksel, zodat alleen eekhoorns erin kunnen.

Een voederhuisje voor eekhoorns

Een voederhuisje voor eekhoorns

Plaats een voederhuisje in je tuin om eekhoorns te lokken. Deze zijn in tuincentra te vinden. Stop daar ongezouten noten en zaden in. Stop er geen brood of zuivel in! Dat is schadelijk voor het beestje.

Tips om een eekhoorn naar je tuin te lokken

Hieronder sommen we nog drie tips op die je kunt opvolgen om een eekhoorn(familie) in de tuin te krijgen:

 1. Creëer een boomrijke omgeving voor eekhoorns. Ze verblijven graag in bomen en bewegen heel behendig van de ene boom naar de andere. In een betegelde tuin zul je ze dus niet snel spotten.
 2. Zet een schaaltje water op een veilige plek neer, zodat de eekhoorn bij je in de buurt kan drinken.
 3. Hang een nestkast op in een boom (minimaal op vijf meter hoogte). Leg er wat mos, gras of wol in voor comfort. Wie weet heb jij binnenkort wel een jong eekhoorngezinnetje in de tuin.

Eekhoorns met humor

Eekhoorns zijn niet zomaar leuk om naar te kijken, ze spelen vaak de humoristische hoofdrol in talloze video’s. Hieronder lichten we drie categorieën uit:

 1. Olympische Spelen
   Eekhoorns kunnen soms echt acrobatisch zijn. Er zijn talloze grappige video’s van eekhoorns die ingewikkelde stunts uithalen om vogelvoeders te bereiken. Ze lijken als ware atleten te springen, klimmen en balanceren om bij hun favoriete lekkernijen te komen.
 2. Verzamelwoede
  Eekhoorns hebben de reputatie ware hamsteraars te zijn. Maar wist je dat ze soms ook per ongeluk grappige verzamelplekken maken? Mensen hebben gemeld dat eekhoorns noten in de luchtfilters van auto’s hebben opgeslagen, waardoor monteurs verrast werden wanneer ze de motor openden!
 3. Photobombers
  Eekhoorns hebben een eigen manier om foto’s interessanter te maken. Soms verschijnen ze plotseling in het frame tijdens het nemen van natuurfoto’s. Deze ‘photobombing’ eekhoorns kunnen voor onverwachte en komische toevoegingen aan vakantiekiekjes zorgen.
eekhoorn photobomb
Eekhoorns staan blijkbaar graag in de spotlight. Of moeten we zeggen: voor de lens?

Deel dit bericht

Meer inspiratie

4.6/5 - (9)