Zie je iets roodbruins met een pluimstaart door de tuin flitsen? Dat is waarschijnlijk een eekhoorn. De eekhoorn wordt vaak in de herfst gespot, omdat hij dan druk in de weer is met het aanleggen van een wintervoorraad. Hij houdt geen winterslaap en dus is voldoende voedsel van levensbelang. Wordt jouw tuin al bewoond door een eekhoorn? Dit is wat je kunt doen om de roodbruine diertjes te helpen zich in jouw tuin te vestigen of zodat ze het er nog beter naar hun zin krijgen.

Eekhoorns in Nederland

De Nederlandse natuur wordt gesierd door Sciurus vulgaris, oftewel de rode of gewone eekhoorn. Eekhoorns hebben het in ons land uitstekend naar hun zin. Het diertje gedijt in vele omstandigheden goed; ze leven in naald- of loofbos en gemengde bossen, maar ook in parken en tuinen doen ze het prima. In een bebouwde omgeving komen ze alleen voor als daar ook voldoende voedsel te vinden is. Wil je er één spotten? Dan moet je zijn eetpatroon volgen. Het beste tijdstip is daarom in de ochtend en de middag, meestal zijn ze dan actief op zoek naar voedsel.

Wat eten eekhoorns?

Het favoriete kostje van de eekhoorn is er in ons land vaak in overvloed: hazelnoten, beukennootjes en tamme kastanjes. Ze verzamelen ook graag bepaalde paddenstoelsoorten, zaden, bessen, eikels, dennenappels en boomschors. De paddenstoelen worden netjes verstopt op een droge plek boven de grond, de rest in de ondiepe grond of in een laag strooisel. In het vogelbroedseizoen eten ze ook rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.

Geen winterslaap, wel voedsel verstoppen

Ook in de koude wintermaanden blijft de eekhoorn actief. Vandaar dat je de diertjes in de herfst veel vaker of sneller ziet: dan zijn ze druk in de weer met voedsel verzamelen. Alleen als het erg slecht weer is met storm, regen of sneeuw, blijven eekhoorns maximaal een paar dagen binnen. Ze eten in het najaar extra veel zodat ze wat bij te zetten hebben in de winter. Ook verstoppen ze voedsel voor een later moment, bijvoorbeeld onder de grond of in een boomholte. Omdat ze zo goed kunnen ruiken, vinden ze een groot deel van de verstopte noten weer terug. Mits een ekster, muis of ander dier er niet vandoor is gegaan met de buit.

De baby eekhoorn

Eekhoorns paren twee keer per jaar, in het voorjaar en in de zomer. De baby eekhoorntjes worden blind en kaal geboren na een draagtijd van vijf tot zes weken. Moeder eekhoorn voedt ze alleen op. In een nest vind je zo’n twee tot acht jongen en ze groeien in 3,5 maand uit tot een volwassen dier van 20-30 cm groot. Wist je dat er speciale worpkastjes op de markt zijn om op te hangen? Wie weet krijg je wel een eekhoornfamilie in de tuin.

Bouwen eekhoorns een nest?

Dat kan, maar ze doen het niet altijd. Bij voorkeur wonen eekhoorns in boomholtes, omdat die goede bescherming bieden. Ze gebruiken hiervoor oude nesten van bijvoorbeeld spechten. Een andere optie is dat de eekhoorn zelf een nest bouwt, hoog in de boom tegen de stam aan. Daar maakt hij op een tak een nest van twijgjes en bladeren. Aan de binnenkant maakt hij het zacht en aangenaam: gras, mos en reepjes zachte bast bedekken het nest. Dat ziet er vanaf de buitenkant uit als een bol. De nesten zijn goed geïsoleerd, want binnen kan het tot wel 20 °C warmer zijn dan buiten.

De eekhoorn als vaste gast in de tuin

Wil je een eekhoorn naar je tuin lokken? Dat kan. Je kunt je tuin eekhoornvriendelijk maken door hem natuurlijk in te richten. Wij geven je de belangrijkste tips om dit met succes te doen.

  • Omdat eekhoorns zich het liefst in bomen schuilhouden en zich heel behendig van boom naar boom verplaatsen, helpt het om een boomrijke omgeving te creëren, waar het bladerdek naadloos in elkaar overgaat.
  • Een vogelvoederplek trekt eekhoorns aan, maar die hangen vaak vrij, terwijl een eekhoorn liever beschut blijft. Je kunt dus eekhoornvoederplekjes maken of kopen, en deze vullen met verschillende soorten noten en pitten in de boom te hangen. Let er wel op dat deze ongezouten zijn, want dat is schadelijk voor de eekhoorn. Ook brood en melk is een ‘no go’ voor deze beestjes. Zorg dat er een klapdeksel op het voerkastje zit, zodat vogels zoals eksters en gaaien er niet met het voedsel vandoor gaan. Voor een eekhoorn is het dekseltje geen probleem.
  • Eekhoorns kunnen niet voldoende water uit hun voedsel halen, waardoor ze ook regelmatig moeten drinken. Een schaaltje water op een veilige plek is daarom een goed idee. Let erop dat andere dieren zoals katten er niet bij kunnen komen. Omdat eekhoorns heuse acrobaten zijn, kunnen ze bijvoorbeeld ook via een touw het water bereiken. Dit geldt uiteraard ook voor een voederkastje.
  • Tot slot kun je overwegen een nestkast voor eekhoorns op de hangen. Belangrijk daarbij is dat deze vooral hoog moet hangen, zeker op 5 meter hoogte (in een boom). Je kunt het knaagdier ook al wat comfort geven door er gras, mos of wol in te leggen.

Wil je ook de vogels een handje helpen? Lees meer over hoe je vogels voert in de winter. Het roodborstje is met zijn warme kleur al net zo mooi als de eekhoorn. Kijk hoe je het roodborstje vaker in de tuin ziet.

Meer inspiratie

4.5/5 - (6)