Altijd al een eekhoorn (Sciurus vulgaris) in je tuin willen hebben? Lees hier wat je kunt doen om deze leuke, roodbruine diertjes naar je tuin te lokken.

De eekhoorn wordt vaak in de herfst gespot, omdat hij dan druk in de weer is met het aanleggen van een wintervoorraad. Kun je dan alleen van ‘m genieten in de herfst? Zeker niet! Want met een mythe rekenen we snel af: eekhoorns houden geen winterslaap.

Waar zijn eekhoorns in de winter?

De eekhoorn is in de winter gewoon buiten te vinden. Hij houdt geen winterslaap, maar verblijft graag in een boomholte of in een nestje. Ze leven in naald- of loofbos en gemengde bossen, maar ook in parken en tuinen doen ze het prima. In een bebouwde omgeving komen ze alleen voor als daar ook voldoende voedsel te vinden is.

Eekhoorns voelen zich thuis in het (naald)bos.

Eekhoorn spotten in de tuin

Wil je een eekhoorn spotten in de tuin? Dan moet je zijn eetpatroon volgen in de herfst. Vaak verzamelen ze voedsel in de ochtend en/of middag. Met slecht (storm)weer schuilen ze een paar dagen.

Wat eten eekhoorns?

Het favoriete kostje van de eekhoorn is er in ons land vaak genoeg:

  • Nootjes: hazelnoten, beukennootjes en eikels
  • Bepaalde paddenstoelsoorten
  • Zaden
  • Bessen
  • Dennenappels
  • Boomschors
  • Soms rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels

Leuk feitje over het eten van eekhoorns: alleen de paddenstoelen worden op een droge plek verstopt. De rest begraven de eekhoorns in de ondiepe grond of in een laag strooisel. Omdat ze zo goed kunnen ruiken, vinden ze een groot deel van de verstopte noten weer terug.

In het najaar zijn eekhoorns vaak actief op zoek naar voedsel.

Een voederhuisje voor eekhoorns

Plaats een voederhuisje in je tuin om eekhoorns te lokken. Deze zijn in tuincentra te vinden. Stop daar ongezouten noten en zaden in. Stop er geen brood of zuivel in! Dat is schadelijk voor het beestje.

De eekhoorn help je in de winter met een natuurlijke tuin en voedsel – Natuur met Buitenleven
Een voederkast voor eekhoorns heeft een deksel, zodat alleen eekhoorns erin kunnen.

Tips om een eekhoorn in je tuin te krijgen:

Hieronder sommen we nog drie tips op die je kunt opvolgen om een eekhoorn(familie) in de tuin te krijgen:

  1. Creëer een boomrijke omgeving voor eekhoorns. Ze verblijven graag in bomen en bewegen heel behendig van de ene boom naar de andere. In een betegelde tuin zul je ze dus niet snel spotten.
  2. Zet een schaaltje water op een veilige plek neer, zodat de eekhoorn bij je in de buurt kan drinken.
  3. Hang een nestkast op in een boom (minimaal op vijf meter hoogte). Leg er wat mos, gras of wol in voor comfort. Wie weet heb jij binnenkort wel een jong eekhoorngezinnetje in de tuin.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

4.6/5 - (7)