Staan de kerstliedjes thuis op repeat? Heb je de kerstversiering alweer van zolder gehaald? Veel mensen kijken uit naar de knusse kerstdagen, alleen al door de versierde kerstboom. En weet: een kerstboom kan je het hele jaar door plezier bezorgen. Want niet alleen in huis, ook in je tuin is het een fijne boom.

1: Keuzestress: kunstkerstboom of echte boom

Ben je nou goed bezig als je een echte kerstboom of een nepboom in huis haalt? Uit studies blijkt dat er milieutechnisch oogpunt een grote ‘winnaar’ is, namelijk de echte kerstboom. De CO2 uitstoot tijdens de productie van een echte boom is ruim vijftien keer minder dan tijdens die van een neppe. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe lang de kerstboom meegaat en hoeveel kilometer de kerstboom moet afleggen om bij je in huis te staan. Het grote voordeel van een echte boom is natuurlijk dat je ‘m een tweede leven kunt geven in de tuin. (Lees bij punt 6 hoe je dat doet!)

Het visuele verschil tussen een echte en een neppe kerstboom wordt steeds kleiner.
kerstbomen bij de kweker

2: Waar koop je een kerstboom?

Begin december zijn kerstbomen volop te koop bij tuincentra, supermarkten, woonboulevards en kwekers. Kijk eens of er een lokale verkoper in de buurt is, zodat je de lokale economie kunt steunen. Tip: bij de scouting verkopen ze ook vaak kerstbomen.

3: Wanneer koop je een kerstboom?

Je koopt een kerstboom wanneer je wilt, maar weet: hoe eerder je de kerstboom koopt, hoe groter de kans is dat je met kerst tegen een kale boom aankijkt.

4: Hoe zorg je dat je kerstboom lang mooi blijft?

Als je lang van je kerstboom wilt genieten, koop er een met kluit. Die kun je verzorgen (en herplanten). Heb je een boom zonder kluit? Zet ‘m dan in het water.

5. Hoe verzorg je een kerstboom?

Volg deze stappen als je een kerstboom wilt verzorgen:

  • Laat je kerstboom wennen aan de binnentemperatuur en plaats ‘m eerst in je schuur of serre
  •  Zorg dat de kluit intact en vochtig – maar niet te nat – is
  • Geef een kerstboom met kluit elke dag water én besproei de naalden
  • Ga de boom niet ‘bijknippen’, de vorm moet blijven zoals ‘ie is
kerstbomenkwekerij
Koninginnekruid (Eupatorium).

6. Je oude kerstboom in de tuin: zo doe je dat

Zonde om je kerstboom bij het grofvuil te zetten! Je kunt de boom hergebruiken in een pot op je terras, of in de volle grond in de tuin. Maar de boom is ook ideaal als wintergroene naaldboom of conifeer. Let op: je kerstboom moet eerst een paar dagen wennen aan de koudere buitentemperaturen. Wacht dus even een vorstvrije periode af.

Wil je de boom planten in je tuin, let dan hierop:

  • De bomen kunnen in de tuin op veel plekken staan: van halfschaduw tot zon
  • De bomen zijn niet veeleisend qua grondsoort
  • Als je de boom eenmaal hebt geplant, is het belangrijk dat de wortels niet meer bewegen in de grond. Als dat wel gebeurt, vernielt dat de nieuwe uitlopers. Goed vastzetten dus en stutten tegen de wind
  • De kluit moet ook in de tuin voldoende vochtig zijn

7. Geen plek in je tuin voor een kerstboom?

Als je zelf geen plek hebt om je kerstboom te planten in je tuin, kun je meerdere dingen doen. Gebruik de grove stam van een spar als klimrek voor je tuinplanten of als steunpaal. Ook kun je verdorde naalden of takken gebruiken als voeding, schuilplaats voor vogels of isolerend laagje. Tip: zie je dit allemaal niet zitten? Ga dan op zoek naar een boomkwekerij die wil herplanten.

8. Welke kerstbomen herplanten?

Geschikte bomen om te herplanten zijn de fraserspar (Abies fraseri), fijnspar (Picea abies) en Servische spar (Picea omorika).

Bomen zonder kluit kun je natuurlijk niet herplanten.

9. Hoe groot is de kans dat ik een kerstboom succesvol in mijn tuin plant?

Bomen die na de kerst in de tuin worden terug geplant, hebben een overlevingskans van circa veertig tot zestig procent (bron: Milieu Centraal). Dus dat is zeker de moeite waard. Ga jij dit jaar de uitdaging aan?

Meer informatie over verschillende soorten kerstbomen lees je hier. Meer achtergrondinformatie over het verzorgen en herplanten van je kerstboom vind je hier. En als je wat meer tijd en energie hebt, check dan hier andere creatieve dingen die je met je oude kerstboom kunt doen.

Meer inspiratie!

Deel deze pagina

Deel deze pagina
4.2/5 - (8)