Wie kent ze niet? De karakteristieke paarse, witte en roze bloemen met het goudgele hart. Asters zijn zeer populair in de Nederlandse borders. En dat is niet zo vreemd, de aster (Aster ageratoides) is een vaste plant die vooral piekt in het najaar en daarom ook in de herfst voor kleur in de tuin zorgt. En niet alleen wij, mensen, worden daar vrolijk van. Ook de bijen en vlinders zijn maar wat blij dat er in die periode van het jaar nog nectar is.

Herfstaster

Als we het over aster hebben, dan hebben we het meestal over herfstaster, oftewel Aster Ageratoides. Herfstaster is de meest bekende is zijn soort en bloeit, zoals de naam al doet vermoeden, in het najaar. Toch zijn er ruim 250 verschillende soorten asters. Een paar daarvan bloeien ook in juni, juli en augustus, zoals aster Alpinus en aster Amellus. De overeenkomsten tussen de verschillende soorten asters? De vrolijke kleuren en de traditionele bloemvorm.

Lees hier meer over herfstaster.

aster
Herfstaster (Aster Ageratoides).

Een levendige tuin met aster

Wil je graag een levendige tuin met veel afwisseling? Plant dan her en der een aster. Een aster brengt niet alleen meer kleur in je border, de plant is ook nog eens heel goed te combineren met andere bloemen en planten. Hierdoor creëer je op een vrij eenvoudige manier diversiteit in je tuin. Bovendien zijn veel bijen, hommels en vlinders dol op de plant, vanwege de nectar die de bloemen geven. Ideaal in een tijd waarin de biodiversiteit wel wat hulp kan gebruiken.

Gouden hart

De aster is een bloem met letterlijk een hart van goud. Het hart van de bloem wordt omringd door tientallen bloemblaadjes, die in een stervorm om het midden groeien. Aan deze stervormige bloeiwijze dankt de bloem haar naam. In de Griekse taal betekent Aster namelijk ster.

 

aster
Wilde herfstaster (Aster Ageratoides).

Hoe moet je aster verzorgen?

Ondanks het feit dat asters vooral in de late zomer en in het najaar bloeien, hebben de planten veel zonlicht nodig. Zie jij het wel zitten, zo’n border vol prachtige asters? Zorg dan dat je ze een zonnige standplaats geeft en geef ze de ruimte om te groeien. Asters kunnen tot wel 1,5 meter hoog worden. Eenmaal geplant heeft een aster weinig verzorging nodig. De plant woekert niet en zelfs in de volle zon verbruikt de aster weinig water. Het is natuurlijk wel raadzaam om de plant in hete periodes goed in de gaten te houden.

Aster Alpinus kan ook in pot.
Aster Alpinus kan ook in pot.

Is aster winterhard?

Asters bloeien meestal tot eind oktober. Een groot voordeel van asters is dat ze winterhard zijn. Ze komen dus elk jaar terug, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Na de bloeiperiode kun je de uitgebloeide stengels het beste tot de grond afknippen. Op deze manier stimuleer je de plant om opnieuw bloemen aan te maken, zodat je ook het volgende najaar weer volop kunt genieten van de kleuren van deze prachtige plant.

Macro,Close-up,Bouquet,Of,The,Blooming,Buds,Of,Aster,Amellus.
Aster Amellus.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)