Ook als de tuin in winterslaap is, kun je nog voor verrassingen zorgen in de border. Zo zijn er tal van winterbloeiers die goed gedijen in ons klimaat. Van bodembedekkende kleine knolletjes als winterakoniet en cyclaam tot uitbundig bloeiende toverhazelaars en exotische Japanse rozen. Met hun felgekleurde bloemen zorgen ze voor vrolijkheid in de grauwste tijd van het jaar. Veel winterbloeiers verspreiden bovendien een verrukkelijke geur, zoals winterjasmijn en het meloenboompje. Plant ze dicht bij je deur of raam, zo kun je er dubbelop van genieten.

Tekst Mirjam Enzerink

Close up van de prachtige bloemen van struikkamperfoelie.

1. Struikkamperfoelie

Struikkamperfoelie Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ geeft heerlijk geurende witte bloemen vanaf december.

Struikkamperfoelie

2. Cyclaam

Het is een van de eerste knolletjes die bloeien in de winterborder: Cyclamen coum. Ze bedekken je tuin met een heerlijk felroze tapijtje.

Cyclamen coum. Foto iVerde

3. Meloenboompje

Niet alleen prachtige bloemen, ook nog eens een heerlijke geur! De bloem van meloenboompje (Chimonan­thus praecox) ruikt zoet als honingmeloen.

Meloenboompje. Foto iVerde

4. Japanse roos

Elke winterdag bloeit er wel een andere Japanse roos (Camellia japonica) uitbundig. En je kunt kiezen uit meerdere kleuren: roze, wit, lichtgeel, lila of knalrood.

Japanse roos. Foto iVerde

5. Garrya elliptica

Lange trosjes met grijsgroene katjes sieren de wintergroene struik Garrya elliptica.

Garrya elliptica. Foto iVerde

6. Toverhazelaar

Je kent ze waarschijnlijk vooral met gele bloemen, maar toverhazelaar Hamamelis intermedia ‘Aphrodite’ bloeit oranje, voor net dat beetje extra in de wintertuin.

Oranje toverhazelaar. Foto iVerde

7. Winterjasmijn

Toch liever geel? Denk dan eens aan deze winterjasmijn! De bloemen van winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) zijn zonnig geel.

Winterjasmijn. Foto iVerde

8. Winteriris

Kijk dat stralen! Winteriris (Iris unguicularis) is met zijn blauwtint een opvallende verschijning in de kale winterborder.

Winteriris. Foto iVerde

9. Vleesbes

Vleesbes (Sarcococca) ouderwets? Wij vinden van niet. Hij is prachtig wintergroen, met bijzonder gevormd blad en bloeit met geurende witte trosjes.

Vleesbes. Foto iVerde

Deel dit bericht

Meer inspiratie

5/5 - (1)