Goudsbloem (Calendula) is van alle markten thuis: het heeft een helende werking en weert muggen uit je (moes)tuin. Dat is nog niet alles, dankzij de sterke geur blijven ook luizen, mieren en slakken op afstand. Bovendien zorgen goudsbloemen voor een zonnige en vrolijke tuin, dankzij hun oranje en gele kleur.

Is goudsbloem meerjarig?

Goudsbloemen zijn eenjarige planten. Dat betekent dat ze één zomer bloeien. Wel zaaien ze zichzelf uit. Dat betekent dat je een jaar later van nieuwe goudsbloemen in je tuin kunt genieten.

goudsbloem calendula

Hoe verzorg je goudsbloemen?

Goudsbloemen groeien het beste in de volle zon. Ze hebben weinig verzorging nodig. In droge periodes kun je goudsbloemen (extra) water geven. Je hoeft ze niet bij te voeden.

 

Goudsbloem is de bodyguard in je moestuin


Waarom plaatsen veel mensen goudsbloemen in hun moestuin? Simpel: ze houden veel verschillende soorten insecten op afstand. Goudsbloem heeft een sterke geur. Je houdt ervan of juist niet. Dat geldt ook voor insecten. Mieren, slakken, muggen, luizen en witte vliegen zijn er zeker geen fan van en komen dan ook niet in de buurt van de bloemen. Handig wanneer je je groenten wilt beschermen!

goudsbloem calendula

Waar is de goudsbloem goed voor?

Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.

Is de goudsbloem eetbaar?

De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt. Deze thee heeft een zachte smaak en is goed voor de spijsvertering.

goudsbloem

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.1/5 - (8)