Wil je een heerlijke geur in je tuin creëren? Dan is de pioenroos de plant die je zoekt. Anders dan de naam doet vermoeden, is de pioenroos (Paeonia) geen familie van de roos. Maar deze tuinplant geeft minstens zulke mooie bloemen. Maar hoe verzorg je deze flamboyante plant?

Pioenrozen in alle kleuren

Pioenen worden onderverdeeld in kruidachtige en houtige soorten, beide winterhard… De kruidachtige pioenroos (Paeonia) is een vaste plant die maximaal één meter hoog wordt. De houtige boompioen (Paeonia suffruticosa) groeit daarentegen uit tot een forse struik. Het kleurenpalet van de pioenrozen loopt uiteen van wit, oranje en roze tot dieprood. Sommige soorten zijn tweekleurig of veranderen zelfs van kleur.

 

Rode pioenroos Albiflora X Paeonia Officinalis 'Red Charm'.

Spetterende border dankzij pioenroos

De pioenroos is een goede aanvulling in je bloemperk. Maar let op: de plant steelt – mede door haar kleur – de show. Combineer pioenrozen met bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), vingerhoedskruid (Digitalis) of kattenkruid (Nepeta) voor een spetterend geheel. Lees hier meer over koraalkleurige planten in je tuin, zoals de pioenroos.

Koraalroze zonaanbidder Paeonia Lactiflora 'Coral Sunset'.

Wanneer begint het pioenrozenseizoen?

Het beste moment om je pioenrozen te zaaien is de maand oktober, maar februari of maart zou ook kunnen. Kies dan meteen een goede plek, want deze planten veranderen liever niet van locatie. Doe je dat toch? Dan kan het nog jaren duren voordat de pioenroos weer bloeit. Sterker nog, hoe langer de plant op dezelfde plek staat, hoe rijker de bloei.

Het pioenrozenseizoen loopt grofweg van half april tot half juni. In mei staan alles soorten in bloei.  Na juni trekt de plant zich terug om zich voor te bereiden op het nieuwe jaar.

Pioenrozen met nieuwe knoppen na de snoei.
Pioenrozen met nieuwe knoppen na de snoei.

Pioenrozen houden van zon

Let op: pioenrozen zijn echte zonneaanbidders. Plant ze dus op een plek waar minimaal zes uur per dag zon schijnt. Staat de pioenroos alleen maar in de schaduw, dan zal de plant minder bloemen geven. Op zoek naar terrasplanten die van zon houden? Lees er hier meer over.

De pioenroos snoeien

Wil je de struik ook het volgende jaar mooi houden? Dan is het belangrijk je kruidachtige pioenen te snoeien. Het liefst in oktober. Snoei de plant tot zo’n drie à vijf centimeter boven de grond. Knip daarnaast ook de uitgebloeide bloemen weg. Zo kan de plant de energie gebruiken voor nieuwe bloei en voor reserves in de wortels voor het najaar.

Pioenroos Paeonia Lactiflora 'da Fu Gu'.

Waar kun je pioenrozen kopen?

Pioenrozen staan ook prachtig in een vaas. Dus heb je geen plek voor een mooie pioen in je tuin? In mei en juni zijn de pioenrozen volop verkrijgbaar als snijbloem bij de bloemist. Kies uit kleuren zoals zonnig geel, romantisch wit, zachtroze of vurig rood. En vraag dan eens naar de ‘Coral Sunset’ voor een echt wow-effect in je vaas.

Pioenroos (Paeonia Lactiflora).

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
3/5 - (21)