Met een bloeiperiode van drie maanden is de gele zonnehoed een van de beste zomerbloeiers. De plant geeft veel kleur en is aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Niet raar dus dat hij deze maand in de picture staat als Plant van de Maand mei.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

 

Plant van de Maand?

Meteen door naar de top 5 van mooiste soorten Rudbeckia? Scroll snel naar beneden!

Eerder las je al waarom Rudbeckia zo’n aanwinst is voor je tuin, hoe je ze het beste verzorgt en de verschillende varianten voor in de border.

 

5. Rudbeckia triloba 'Prairieglow'.

5. Rudbeckia triloba ‘Prairieglow’

Zonnehoed, Rudbeckia triloba ‘Prairieglow’. De kleine bloemen hebben diverse tinten oranje en een klein zwart hart. Elk bloemblaadje heeft een gele punt. Een fijne, sterk vertakte plant, bijzonder voor borders en voor de prairietuin. Bloei juli-oktober, hoogte 75-100 cm

5. Rudbeckia triloba ‘Prairieglow’.

4. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Gele zonnehoed, Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’. De meeste gebruikte zonnehoed, sterk en rijk bloeiend. Goed toe te passen in grote groepen. Geeloranje bloemen met een knoopvormig zwartbruin hart. Bloei juli-september, hoogte 60-80 cm

4. Lupinus 'Chandelier'.
3. Rudbeckia hirta ‘Blushing Smiley’.

3. Rudbeckia hirta ‘Blushing Smiley’

Eenjarige zonnehoed, Rudbeckia hirta ‘Blushing Smiley’. Grote bloemen in een zachtoranje tint, rondom het zwarte hart een grote roodbruine vlek. Komt soms de winter door, maar moet meestal elk voorjaar opnieuw geplant worden. Perfect als plukbloem. Bloei juli-oktober, hoogte 75-100 cm.

3. Rudbeckia hirta ‘Blushing Smiley’.
2. Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’

2. Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’

Zonnehoed, Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’. Een hoge plant met bovenaan de stengels grote bloemen met afhangende bloemblaadjes. Voor achter in de border of als forse solitair tussen lagere planten. Steunen is vaak wel nodig. Bloei juli-augustus, hoogte 175-200 cm

2. Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’
top 5 mooiste soorten rudbeckia buitenleven magazine
Rudbeckia 'Irish Eyes' haalde onze top 5 niet, maar misschien wel de jouwe?

Hier koop en/of bekijk je ze

 

 

 

1. Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’

1. Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’

Onze absolute topper is Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’. Deze tuinvorm heeft gevulde bloemen in een mooie tint geel. Het is een zeer sterke, wat lagere vaste plant en vanwege de wat zachtere kleur een goede keuze voor de gemengde border. Bloei juli-september, hoogte 100-125 cm.

Dat was ie dan weer dames en heren, de Plant van de Maand mei. Volgende maand is Coreopsis oftewel meisjesogen de plant van de maand, tot dan!

1. Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’
top 5 mooiste soorten rudbeckia buitenleven magazine
Nog eentje dan, omdat het kan.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)