Op het oog zou je het misschien niet zeggen, maar de sering (Syringa) hoort bij de olijffamilie (Oleaceae). De heester heeft niet alleen oogstrelende bloemen, ook de geur is heerlijk. Aan de sering groeien witte, roze, blauwe of paarse bloemen. Een plaatje in de tuin dus. Als je er eentje hebt staan, wil je natuurlijk wel dat de plant mooi blijft. Daarom geven wij wat tips.

Verschillende soorten seringen

Voordat we vertellen hoe je de sering het best kan verzorgen, kijken we eerst even welke soorten er allemaal zijn. Er zijn veel varianten, met verschillende kleuren bloemen. We zetten de populairste even op een rijtje:

  • De Syringa vulgaris is de meest voorkomende sering in ons land. De roze variant kan, zonder snoeien, wel vijf meter hoog worden.
  • De donkerpaarse ‘Andenken an Ludwig Späth’ doet het ook erg goed.
  • Een lichtere variant daarop is de sering ‘Michel Buchner’ met lilakleuren.
  • Als je een witte sering wilt, kom je uit bij de ‘Madame Lemoine’.

Ook heb je wat kleinere seringen met bloemtrossen van ongeveer tien centimeter lang. De planten worden daarom dwergseringen genoemd. De verfijnde struikjes zijn erg geschikt voor de kleinere tuin. En wil je een sering in een pot plaatsen? Of een echte eyecatcher in je tuin? Dan is een sering op stam misschien wel iets voor jou.

sering
Sering (Syringa).

Amerikaanse sering

De Amerikaanse sering (Ceanothus) verdient een aparte vermelding. Deze plant heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Seringen komen van oorsprong uit Zuidoost-Europa, maar de struiken zijn ook in Noord- en Midden-Amerika te vinden. Daar groeien wel zo’n 60 soorten. De Amerikaanse exemplaren in de winkels zijn meestal een kruising tussen verschillende soorten.

Amerikaanse sering (Ceanothus).

Verzorging van de sering

Oké, je hebt een mooie sering uitgekozen voor jouw tuin. En dan? Wanneer kun je de struik het beste planten? En waar? Het handige aan de sering is dat je die het hele jaar door kunt planten. Let wel op dat het niet té koud of juist té heet is. Uiteindelijk is het voorjaar dan nog het meest geschikt, maar het kan in principe dus in ieder seizoen. Zet de plant neer op een zonnige en niet te droge plek. Ook is het van belang om een goede laag voeding, met veel fosfor erin, aan te brengen.

Syringa,Vulgaris
Plant sering op een zonnige plek.

Sering snoeien

Om je sering mooi te houden, is het belangrijk dat je de plant goed snoeit. Op die manier krijg je ook meer bloemen. Weten hoe je dat goed doet? Lees dan vooral hier even verder.

syringa, vulgaris, sering, japanese, lilac
Goed snoeien zorgt voor meer bloemen.

Insecten zijn dol op seringen

De bloemen zijn trouwens niet alleen mooi, maar ook belangrijk om insecten van voedsel te voorzien. Hommels houden bijvoorbeeld van paarse bloemen. Wil je dus een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit? Dan is een sering een goede optie. Als je graag bijen in je tuin wilt helpen, lees dan ook dit artikel.

Paarse seringen trekken hommels aan.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.2/5 - (9)