Niet iedereen heeft een maretak of mistletoe aan de deurpost nodig om een geliefde te kussen. Met kerstmis is dit wel een romantische traditie. Maar waar komt het verschijnsel vandaan? En heeft het maretakje, dat zelfs in de winter groen blijft, magische krachten?

Veel legenden rond de maretak

De maretak (Viscum album) is een halfparasiet die op bomen leeft. In ons land is het takje beschermd en wordt het met succes gekweekt. Je geliefde kussen onder een maretak heeft waarschijnlijk zijn oorsprong bij de Germanen en Kelten in de vijfde eeuw. Maar de mistletoe komt zo vaak voorbij in sagen en legenden dat iedere cultuur wel een interpretatie kent. Zo zouden de witte besjes heksen en kwade geesten op afstand houden.

Maretak

Maretak

Maretak is plant van de liefde

Meestal wordt de maretak gezien als symbool van vruchtbaarheid en leven. In Scandinavische sprookjes staat de maretak voor liefde en vriendschap. Zo staan de witte besjes van de plant voor de tranen van Frigg, de Noorse godin van de liefde. Zij huilde tranen als besjes toen Loki, de verrader van de goden, haar zoon Badlr had gedood met een pijl met de punt van de giftige maretak. De godin noemde de maretak vervolgens de plant van de liefde.

Mistletoe staat ook voor vrede

De symbolische functie van de maretak vind je ook in Noord-Europa: vijanden in het bos legden onder de maretak hun wapens neer voor een wapenstilstand. Dus ‘onder een mistletoe’ hangt van oudsher een vriendschappelijke sfeer die perfect past bij de kerstgedachte.

Witte besjes van de maretak

Witte besjes van de maretak

Besjes plukken voor een kus

Rest de vraag waarom je onder een maretak iemand zou gaan kussen. Die traditie zou zijn begonnen in Groot-Brittannië, waar je een besje van het takje moest plukken voordat je je geliefde mocht kussen. Waren de besjes eenmaal op, dan stopte het kussen. Tip: koop dit jaar een maretak met heel veel besjes!

De struik gedijt op fruitbomen

De struik groeit langzaam en gedijt op fruitbomen, bijvoorbeeld op hand- en moesappelbomen. Ze worden in pot en uit de volle grond verkocht. Zo geniet je van bloesem in de lente, appels in de herfst en mistletoe in de winter.

2.5/5 - (2)