Rond Kerstmis komt ‘ie altijd weer tevoorschijn: de maretak (Viscum album). De maretak, ook wel bekend als mistletoe, is een teken voor liefde. Maar waar komt deze kersttraditie vandaan? En is de maretak giftig, of juist een gezond middel?

Wat is de betekenis van een maretak?

Dit lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar hij is niet eenvoudig te beantwoorden. Het groene plantje komt namelijk in meerdere legendes voor. Over de betekenis valt dan ook te twisten. Meestal wordt de mistletoe gezien als symbool voor vruchtbaarheid en leven. Zo dacht men in de 15e eeuw dat de witte besjes heksen en kwade geesten op afstand hielden.

Maretak
Half-parasiet maretak

Maretak: plant voor de liefde

In Scandinavische sprookjes staat de maretak juist voor liefde en vriendschap. De witte besjes symboliseren de tranen van Frigg, de Noorse godin van de liefde die haar zoon verloor door een giftige maretak. Frigg noemde daarom de maretak ‘plant van de liefde’.

Witte besjes van de maretak
Witte besjes van de maretak

Zoenen onder een maretak

Grote kans dat je de maretak kent van een bekende gewoonte: kussen onder een mistletoe. Deze traditie is geboren in Groot-Brittannië. Eerst plukte je een besje van de plant en dan… Zoenen maar. Waren de besjes op? Dan mocht je niet meer kussen.

 

Hoe gezond is de maretak?

De maretak kan zeker worden gezien als geneeskrachtige plant. Zo zou de mistletoe je helpen om van je hoge bloeddruk en hoofdpijn af te komen. Ook wordt je spijsvertering hierdoor beter. Je verwerkt ‘m bijvoorbeeld in de thee.

 

Is de maretak giftig?

Begin echter niet zomaar te ‘snoepen’ van een maretak, je moet weten wat je doet. De bladeren en takken zijn giftig, dit in tegenstelling tot de besjes. Toch is het niet slim om deze rauw van je kerstversiering te plukken. Je kunt ervan braken, diarree krijgen en dorstig en zwak van worden.

Maretak

Maak je eigen maretakthee

Je kunt je eigen maretakthee maken (Let op: het is geen vervanging voor medicijnen). Raadpleeg een arts als je zwanger bent, medicijnen gebruikt of borstvoeding geeft over de mogelijke bijwerkingen.

Zo drink je maretakthee:  

  1. Koop in de winkel speciale maretak-kruidenthee
  2. Neem 1 theelepel hiervan
  3. Giet dit in een kop met koud water
  4. Laat deze thee een nachtje intrekken en berg de kruiden weer op in een donkere, koele plek
  5. Warm het drankje daarna op
  6. Drinken maar!

Meer inspiratie!

Deel deze pagina

Deel deze pagina
3.3/5 - (3)