Deze maand is vijg (Ficus carica) de Plant van de Maand. De afgelopen weken las je al hoe een vijg in combinatie met andere planten zorgt voor een Zuid-Europese sfeer in je tuin, hoe je hem het beste verzorgt en welke varianten er zijn (plus een lekker jamrecept). Vandaag kun je de mooiste soorten bekijken, het was lastig, maar we hebben er vijf geselecteerd.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

De vijg bijt dus de spits af deze maand september. We startten een plantenpaspoort en de kenmerken van vijg, wat maakt het zo’n mooie plant voor in de tuin en in welke tuinsferen past hij?

Daarna las je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

Vorige week selecteerden we de verschillende varianten en geven we je een lekker recept voor vijgenjam.

We sluiten de maand vandaag af met de mooiste soorten vijg en waar die te zien en te koop zijn.

Ficus carica ‘Brown Turkey’. Foto MHGP-FP-Digitalice-Images

1. Ficus carica ‘Brown Turkey’.

De bekendste winterharde vijg, een krachtige groeier die veel vijgen vormt. De middelgrote bruinpaarse vijgen hebben donkerrood vruchtvlees met een goede smaak. Hoogte tot 4 m.

2. Ficus carica ‘Blanche d’Argenteuil’

De vrij grote vruchten zijn lichtgroen tot lichtgeel, het vruchtvlees is ook vrij bleek van kleur. De vijgen zijn eind september rijp en hebben een heerlijke smaak. Hoogte 2-3 m.

Ficus carica ‘Blanche d’Argenteuil’

3. Ficus carica ‘Rouge de Bordeaux’

De wat kleinere, heel donkergetinte vijgen rijpen in de herfst. Je kunt een rijke oogst verwachten en de vruchten zijn redelijk goed te bewaren. Groeit breed uit. Ook voor een ruime pot. Hoogte 2-3 m.

4. Ficus carica ‘Little Miss Figgy’

Een compact groeiende dwergvijg die heel geschikt is om in een pot te kweken. Donkergroen, diep ingesneden blad en kleine, rode tot donker roodbruin getinte vijgen met rood vruchtvlees. Wordt ongeveer net zo breed als hoog. Hoogte 90 cm.

Ficus carica 'Little Miss Figgy'. Foto Plantipp

5. Ficus carica ‘Dalmatie’

Grote groengele, vaak wat langwerpige vijgen, wel tot 120 g zwaar, met zoet rood vruchtvlees. De vijgen rijpen meestal al in juli. Goed winterhard. Hoogte 2-3 m.

Ficus carica ‘Dalmatie’. Foto MHGP-FP-Frederic-Tournay

Hier koop en/of bekijk je ze

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)