Veel mensen vragen zich af wanneer je vaste planten kunt verplanten. Als vuistregel kun je aanhouden: je kunt dit doen zodra de bladeren van bomen en struiken zijn gevallen. De herfst en de winter (zonder vorst) zijn de beste periodes om te verplanten. Aanplanten kun je gedurende het hele jaar doen, zolang het niet vriest.

Aanplanten en verplanten

Goed om te weten: er is een verschil tussen aanplanten en verplanten. Aanplanten doe je vanuit een pot en dat kan het hele jaar door, behalve als het vriest. Tegenwoordig worden veel planten in potten aangeboden en die kun je zo overplaatsen. Deze planten hebben namelijk al een compacte kluit gevormd, zodat ze nauwelijks of geen wortels verliezen en goed in de vaste grond kunnen doorgroeien. Verplanten doe je als een vaste plant, struik of boom al in de volle grond staat en je wilt deze verhuizen naar een andere plek.

Plant verhuizen in rust

Je kunt vaste planten, struiken en bomen heel goed verplaatsen als ze in rust zijn: vanaf het begin van de herfst tot het einde van de winter. September of oktober tot aan het voorjaar kan dus prima. Volgens kenners is het beste tijdstip de vroege ochtend of de avond, dat zijn momenten dat er weinig of geen sapstroom is. Veel tuinliefhebbers weten niet dat je in de wintermaanden goed kunt verplaatsen. Als het niet vriest, is er niets aan de hand. Een windstille, bewolkte dag leent zich perfect om deze tuinklus te doen. “Let er tijdens het verplanten op dat de kluit niet te lang boven de grond ligt of bescherm die tijdelijk met een doek, zodat de wortels niet uitdrogen”, adviseert Lieuwe Westra van Tuinkeur.

Zorg dat bij het verplanten de kluit niet te lang boven de grond ligt.

Na verplaatsen goed water geven

Controleer na het verplanten of de beplanting voldoende ondersteuning heeft, want tijdens de handeling zijn de wortels die voor verankering zorgen vaak afgestoken. Voor planten die wind vangen kun je dan een boompaal plaatsen voor extra steun. Geef de planten goed water zodra ze op de nieuwe plek staan. En houd er rekening mee dat het ook kan mislukken. Verplanten lukt namelijk lang niet altijd, want soms verliezen struiken en bomen wel negentig procent van hun wortels. Dus alle reden om te wachten met verplanten totdat al het blad eraf is in het najaar en de vrieskou uit de lucht is.

Wil je weten hoe je je hortensia moet verplanten? Lees onze tips voor verzorging van je hortensia en je kunt zo aan de slag. Vriest het toch? Bekijk dan andere klussen om te doen in de wintertuin.

Zorg na verplanten voor extra ondersteuning, omdat veel wortels zijn afgestoken.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.7/5 - (4)