Het najaar brengt verschillende soorten broedvogels uit het noorden en oosten van Europa naar Nederland. Waarom? Om hier te overwinteren. Veel van deze vogels maken gretig gebruik van het voedsel dat in tuinen te vinden is. Daarnaast trekken sommige van onze ‘eigen’ broedvogels naar de tuinen als het voedsel in het buitengebied schaars wordt.

Welke herfstgasten maken gebruik van jou tuin? En hoeveel en wanneer? Op deze vragen hoopt tuintelling.nl antwoord te kunnen krijgen tijdens de Herfstgastentelling

Mee tellen?

Wil je meedoen aan de Herfstgastentelling? Volg dan de volgende stappen:

  1. Kies een half uur op een teldag in het telweekend van 18 en 19 november 2023.
  2. Tel de volgende vogelsoorten: koperwiek, kramsvogel, vink, keep, gaai, staartmees, houtduif, pimpelmees, koolmees, zwarte mees, winterkoning, goudhaan, merel, vuurgoudhaan en roodborst.
  3. Noteer de hoogste aantallen die je tegelijkertijd hebt gezien. Stel, je ziet eerst 2 koperwieken en later 4 koperwieken, dan noteer je 4 koperwieken. Tel de waarnemingen niet op.
  4. Geef je waarnemingen door via de website op beide teldagen.
staartmees
De staartmees (Aegithalos caudatus) behoort niet tot de familie van de echte mezen.

Herkenningstips

Om goed te kunnen tellen, is het belangrijk om de vogels juist te herkennen. Gelukkig heeft de Vogelbescherming handige tips om verschillende soorten mezen te herkennen. De tips lees je hier. En hier lees je hoe je andere herfstgasten uit elkaar kunt houden. (Let op: niet alle vogelsoorten die bij de herkenningstips staan, zijn in te voeren bij de Herfstgastentelling.)

Meer vogels naar je tuin lokken?

Help de vogels in je tuin door planten aan te bieden die voedsel en beschutting bieden. Volg bijvoorbeeld de bessenkalender en plant bessenstruiken. Bessen zijn cruciaal als voedselbron voor vogels in het najaar. Bovendien kun je door bij te voeren de vogels observeren en hen een handje helpen.

Gek op vogels? Lees hoe je meer vogels naar je tuin lokt.

vuurgoudhaan
De vuurgoudhaan (Regulus ignicapilla) wordt vaak verward met het goudhaantje.

Resultaten ontvangen

Na de Herfstgastentelling worden de resultaten op de website van de tuintelling gepubliceerd. Als je hebt meegedaan, ontvang je een seintje via e-mail zodra de resultaten beschikbaar zijn.

Wil je vaker vogels tellen in je tuin? Noteer dan de Nationale Tuinvogeltelling in het laatste weekend van januari in je agenda. Een geweldige kans om de vogelpopulatie in je tuin te observeren!

Meer inspiratie

Deel dit bericht

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.5/5 - (38)